تک فارس
حسین (ع) چراغ هدایت و کشتی نجات است
محصولات معتبر
محصولات معتبر

فهرست وقایع و رویدادهای تاریخی مهم ۱۵ اسفند

۵۲۱م:«شیائو یان» امپراتور چین (از سال ۵۰۲ تا ۵۵۰ میلادی) در مارس ۵۲۱ پیامی برای قباد ساسانی، شاه وقت ایران نوشت که متن آن تا به امروز باقی مانده، به بیشتر زبانها ترجمه شده و یک سند تاریخی بسیار جالب است. با تطبیق تقویم ها، این نامه در ششم مارس آن سال در نانژینگ (نام آن زمان آن: ژیان کانگ) پایتخت وقت چین امضا و مهر شده بود.

سفیر ویژه شیائو فاصله نانژینک تا تیسفون از طریق خجند و سمرقند را در سه ماه طی کرده بود. شیائو که بنیادگذار دودمان «لیانگ» است و ۴۸ سال بر چین حکومت کرده در پیام خود نوشته بود: داشتن روابط نزدیک، دوستی، تفاهم و همکاری با پارسیان و استقرار نمایندگی های دائمی دو دولت در پایتخت های یکدیگر برای او یک آرزوی دیرین و تحقق آن یک موهبت است. ما چینیان شاگردان کنفوسیوس هستیم که با زرتشت شما عقاید و نظرات مشترک داشته است. ما بودائی شده ایم ولی آموزش های انسانی، اخلاقی و فرهنگی کنفوسیوس همچون خورشید چراغ راه مان است. استخدام های دولتی ما و انتصاب مقامات عینا برپایه آموزش کنفوسیوس و پس از یک امتحان دقیق صورت می گیرد و همچنین برنامه دانشگاههای ما. پیام سپس وارد امور سیاسی می شود و بسیار مفصل است.

ایران و چین در دوران حکومت اشکانیان روابط تنگاتنگ بایکدیگر داشتند که در دوران ساسانیان ادامه یافته بود که درگیری ایران با هون ها، برای مدتی راههای ارتباطی میان ایران و چین و به ویژه جاده ابریشم را در آن سوی سیحون (سیردریا) ناامن ساخته بود و مبادله سفیر دچار اخلال شده بود.

سفیر امپراتور شیائو هنگامی وارد ایران شده بود که دولت ایران ورود بلغارها به قلمرو روم را باز گذارده بود و این بلغارهای مهاجر شهر قسطنطنیه را تهدید می کردند. قراربود دولت روم به ایران پول بدهد تا در شمال قفقار از ورود بلغارها و سایر اقوام مغول تبار به قلمرو روم جلوگیری کند که ارسال این پول قطع شده بود. قباد پیش از ورود سفیر چین، خسروانوشیروان را با اینکه پسر سومش بود، به دلیل داشتن لیاقت بیشتر ولیعهد اعلام کرده بود و خسرو جلسات طولانی مذاکره و تبادل اطلاعات با سفیر چین داشت که شرح آنها در تاریخ آمده است.

۱۰۴۶م:پنجم مارس سال ۱۰۴۶ میلادی (در آن سال ۱۴ اسفند)، ناصرخسرو قبادیانی نویسنده، شاعر، فیلسوف و گردشگر ایرانی سفر ۱۹۰۰۰ هزار کیلومتری تقریبا ۷ ساله خود درجهان اسلام را آغاز کرد که محصول آن کتاب ارزشمند «سفرنامه» بوده است. وی این سفر تاریخی خود را از شهر مرو (خراسان بزرگتر) آغاز کرد که ۲۳ اکتبر ۱۰۵۲ میلادی پایان یافت. به حساب مورخان تاجیک، سفر ناصرخسرو ششم مارس آغاز شده بود. ناصرخسرو که در سال ۱۰۰۴ میلادی در قبادیان بلخ خراسان به دنیا آمده بود در سال ۱۰۸۸ در بدخشان درگذشت، بنابراین نزدیک به ۸۵ سال عمر کرد. ناصرخسرو که درجوانی علوم و ادبیات عصر خودرا فراگرفته و سفری هم به سند و پنجاب کرده بود تا ۴۲ سالگی عمدتا کار دیوانی (دولتی) انجام می داد. وی در جریان سفر خود، در مصر که حکومت آن را فاطمیون شیعه به دست داشتند به اسماعیله پیوست و در بازگشت به وطن و اقامت در خراسان بزرگتر، به تبلیغ طریقه اسماعیله پرداخت که حکام سنی وقت او را تحت فشار و ارعاب قرار دادند که از دست آنان به یک آبادی در دامنه کوههای بدخشان پناه برد، سالها در آنجا زندگی کرد، اشعارش را جمع آوری و کتابهایش را تنظیم و در همانجا درگذشت. در پی عزیمت ناصرخسرو به بدخشان، هوادارانش هم به آنجا رفتند و کار تبلیغ ادامه یافت. وی اشعار بسیار سروده که گفته شده است یازده هزار بیت از آنها باقی مانده است. علاوه بر سفرنامه، تالیفات معروف دیگر او عبارتند از: سعادت نامه، وجه دین و دیوان اشعار. کتاب «گشایش و رهایش» ناصر خسرو تحت عنوان «نالج و لیبریشن» به زبان انگلیسی ترجمه شده است. ناصرخسرو در اشعارش که در «روشنایی نامه، یا شش فصل» موجود است برادری، زندگانی برادروار و فلسفه ای را که اخوان الصفاء مروّج آن بودند تشویق کرده است. به باور مورخان روس، شیعه اسماعیلیه در بدخشان تاجیکستان نتیجه کوشش و آموزش های ناصرخسرو بوده است. سفرنامه ناصرخسرو اطلاعات جامعی درباره تاریخ، جغرافیا و وضعیت زندگانی مردم، جمعیت، طرز حکومت و بناهای تاریخی و … مناطق مورد دیدار به دست می دهد و یک کتاب مرجع بشمار می آید. وی در سفر طولانی خود پس از عبور از حاشیه دریای مازندران، از بین النهرین، سوریه، حجاز، مصر و نقاط متعدد دیگر دیدن کرده بود.

تکفارس آی آر

image فهرست وقایع و رویدادهای تاریخی مهم ۱۵ اسفند

۱۰۷۹م:تقویم هجری خورشیدی که مورد استفاده ما ایرانیان است، ششم مارس ۱۰۷۹ میلادی (برابر با پانزدهم اسفندماه در آن سال، و امسال ۱۶ اسفند) توسط حکیم عمر خیام نیشابوری تکمیل شد که به تقویم جلالی معروف گردیده است، زیرا که در زمان حکومت جلال الدین ملکشاه سلجوقی تنظیم شده بود.

این تقویم دقیق تر از تقویم میلادی است که آن هم خورشیدی است، زیرا که عدم دقت آن هر ۳۷۷۰ سال، یک روز است و تقویم میلادی هر۳۳۳۰ سال.

عمر خیام که در سال ۱۰۴۴ میلادی به دنیا آمد و در سال ۱۱۲۴ درگذشت نه تنها ریاضی دان و آگاه از علم هیات (فضا – ستارگان) بود بلکه در فلسفه، پزشکی و شعر نیز شهرت جهانی دارد و رباعیات او که در سال ۱۸۳۹ به انگلیسی ترجمه شده هنوز هر سال تجدید چاپ می شود. آثار دیگر او از جمله «نوروز نامه» و «رساله در وجود» معروفند. عمر خیام با همه علاقه ای که به زادگاهش نیشابور داشت؛ در طول حیات خود چند سفر تحقیقاتی به اصفهان، سمرقند، بخارا و ری کرده بود. وی با این که به کار دولتی علاقه نداشت، دعوت شاه وقت را برای ساختن رصدخانه ری پذیرفت.

image فهرست وقایع و رویدادهای تاریخی مهم ۱۵ اسفند

www.takfars.ir

۷۲۰ش:ابو اسحق اینجو که در سال ۷۲۰ هجری خورشیدی (۱۳۴۱ میلادی) خود را شاه فارس اعلام کرده بود در صدد بر آمد که یزد و کرمان را که امیر مبارز آل مظفر بر آنها حکومت می کرد برقلمرو خود بیافزاید. وی بسال ۱۳۵۰ میلادی به کرمان لشکر کشید و این شهر را محاصره کرد ولی دو هفته پیش از نوروز ( ۱۵ اسفند، و در چنین روزی) از کرمانی ها شکست خورد و به شیراز بازگشت. با این شکست، حکومت ابو اسحق بر فارس هم چندان دوام نیافت و این خطه به تصرف آل مظفر در آمد.

۱۷۸۰م:از درگذشت کریم خان زند که در طول حیات راضی نشده بود او را شاه بخوانند و تا پایان عمر عنوان «وکیل مردم» را حفظ کرده بود و از زندگی توده مردم دور نشده بود، دو برادرش زکی خان و صادق خان، هر دو خود را جانشین او و «شاه ایران» اعلام کردند. زکی خان در شیراز خود را شاه خوانده بود و صادق خان در ششم مارس ۱۷۸۰ (روزی چون امروز در ۲۲۶ سال پیش) درکرمان اعلام پادشاهی کرد.

هنگام در گذشت کریم خان، صادق خان در بصره بود تا از این منطقه در برابر حمله احتمالی عثمانی دفاع کند. او پس از اطلاع از مرگ کریم خان با شتاب عازم شیراز پایتخت آن زمان ایران شده بود تا بر جای برادر بنشیند که چون زکی خان قبلا پادشاهی خود را اعلام کرده و او را به شیراز را نداده بود روانه کرمان شد و در این شهر اعلام پادشاهی کرد و کرمان را پایتخت خود قرار داد.

علی مرادخان زند، یک سرکرده دیگر، با استفاده از این وضعیت، در منطقه ای دیگر اعلام پادشاهی کرد و در صدد بر انداختن دو شاه زند بر آمد و چون صادق خان را ضعیفتر تشخیص داد به جنگ او شتافت که در این جنگ صادق خان اسیر و کشته شد.

پس از این پیروزی، چون جعفر خان پسر صادق خان با علی مراد خان از در دوستی در آمده بود، فاتح جنگ وی را حکومت کرمان داد.

لطفعلی خان زند آخرین امیر زندیه پسر جعفر خان بود که پس از یک مقاومت جانانه در کرمان، در ارگ بم دستگیر و به دست آغا محمد خان قاجار افتاد و مقتول شد.

درگیری سران زند بر سر قدرت باعث سلطه قاجارهای مغول تبار بر وطن ما و رو به زوال و انحطاط گذاردن امپراتوری پهناور ایران (ایران زمین) شد که در دو قرن گذشته و تا به امروز، قدرت های وقت جهان با تمام نیرو مانع از احیاء آن شده اند.

image فهرست وقایع و رویدادهای تاریخی مهم ۱۵ اسفند

۱۳۲۳ش:پانزدهم اسفند سالروز تیراندازی به مردم در میدان بهارستان در سال ۱۳۲۳ خورشیدی ( ششم مارس ۱۹۴۵) است.

در این روز بسیاری از مردم و دانشجویان دانشگاه تهران به خانه دکتر مصدق که دو روز پیش از آن، جلسه مجلس را به حالت اعتراض ترک گفته بود رفته بودند و او را به اصرار به مجلس باز گردانده بودند.

تک فارس

در میدان بهارستان ماموران فرمانداری نظامی به سوی انبوه مردم که هنوز در خارج از مجلس به حمایت از دکتر مصدق شعار می دادند آتش گشودند و جمع کثیری را مقتول و مجروح ساختند.

در پی این تیراندازی، مردم از بیرون و نمایندگان مجلس از داخل دولت را تهدید به ادامه تظاهرات و اقدامهای دیگر کردند که برای حل مسئله و رفع تشنج، همان روز ژنرال گلشائیان از ریاست فرمانداری نظامی تهران و حومه برکنار شد.

دکتر مصدق سیزدهم اسفند ۱۳۲۳ در پی یک کشمکش چند ماهه با نماینگان موافق دادن امتیاز بهره برداری از منابع کشور به خارجیان و نیز مخالفان محدود شدن قدرت شاه، پس از این که پیشنهاد او درباره اعلام جرم علیه مقامات فاسد با مخالفت رو به رو شد، جلسه مجلس را به حالت اعتراض ترک کرده بود.

دکتر مصدق در هفتم آبان ۱۳۲۳ پس از آن که شنید دولت وقت می خواهد امتیازهای صنعتی و معدنی و اداره امور مالی کشور را به خارجیان بدهد و از جمله نفت شمال را در اختیار شوروی بگذارد ضمن نطق تندی با دادن هرگونه امتیازی به خارجیان مخالفت کرده بود و در این زمینه آنقدر پافشاری کرده بود که در جلسه یازدهم آذر همان سال طرح منع مقامات دولتی از واگذاری هرگونه امتیازی در زمینه نفت به شرکتها و دولتهای خارجی از تصویب گذشت که طبق آن برای متخلفان از این قانون، مجازاتی برابر سه تا هشت سال زندان و انفصال ابد از خدمات عمومی تعیین شده بود.

روایت است که دکتر مصدق در ملاقات ۲۳ آبان۱۳۲۳ به شاه گفته بود که اگر نخست وزیر باشد و توصیه ای از درباریان به مقامهای دولتی برسد توصیه نامه را در روزنامه ها منتشر خواهد ساخت.

چند سال بعد که شاه بر اثر فشار مردم مجبور شد ورقه نخست وزیری دکتر مصدق را امضاء کند می دانست که زود و یا دیر اختیارات او را مخصوصا در امور ارتش محدود خواهد ساخت و به نفوذ نزدیکان او در امور دولتی، معاملات و مقاطعه های دولتی (مزایده و مناقصه ها) و صدور امتیازها پایان خواهد داد.

۱۳۳۷ش:۱۵ اسفند سال ۱۳۳۷ (در آن سال برابر با ششم مارس ۱۹۵۹ میلادی) دکتر گنجی استاد جغرافیای دانشگاه تهران برای وطن ما، ایران سازمان هواشناسی به وجود آورد و از آن پس رسانه های ما به طور روزانه دارای گزارش وضع هوا شدند. تا آن زمان، ایران دارای چند هواشناس بود که در فرودگاه مهراباد مستقر بودند و کارشان تنها دادن وضعیت هوا به خلبانان هواپیما ها بود. در آن زمان، به روزنامه هایی که در «گزارش هوا»، دریای مازندران را «خزر» می نوشتند؛ خبر پیش بینی وضع هوا داده نمی شد.

۱۳۵۳ش:۱۵ اسفندماه ۱۳۵۳(ششم مارس ۱۹۷۵) و چهار روز پس اعلام تاسیس یک حزب واحد به نام رستاخیز (رستاخیز ملی ایران) از سوی شاه وقت، این حزب بدون ایدئولوژی و سازمان (مرامنامه و اساسنامه) به عنوان تنها حزب ایران (حزب فراگیر) آغاز بکار کرد و مدیران و کارمندان دولت مجبور به نوشتن نام خود در دفاتری نطیردفتر های حضور و غیاب مدارس شدند تا عضو حزب به شمار آیند زیرا که شاه گفته بود اگر کسی مخالف این حزب باشد گذرنامه اش را بگیرد و از کشور برود!، سخنی که تا آن زمان از دهان هیچ زمامداری شنیده نشده بود. این حزب در حقیقت جانشین احزاب ایران نوین و مردم شده که هر دو توسط نخست وزیران اسبق تاسیس شده بودند. شاه از امیر عباس هویدا نخست وزیر وقت خواسته بود که دبیرکلی حزب تازه را برعهده گیرد. رسانه های خارجی در مطالب خود از حزب رستاخیز به عنوان حزب دولتی ایران نام می بردند. حزب رستاخیز در سال انقلاب منشعب شد و از مهرماه ۱۳۵۷ (سپتامبر ۱۹۷۸) دیگر نامی از آن به میان نیامد.

۱۹۷۵م:ششم مارس ۱۹۷۵ و در حاشیه نشست سران کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) که در الجزایر برگزارشده بود، با میانجیگری «حواری بومدین» رئیس جمهور وقت الجزایر، شاه با صدام حسین (در آن زمان معاون رئیس جمهور عراق) ملاقات کرد، پیرامون اختلافات طولانی دو کشور که چندین بار باعث زد و خوردهای خونین مرزی و کشانده شدن کار به شواری امنیت شده بود مذاکره شد و درپایان مذاکرات اعلامیه ای به امضای هرسه صادر شد که حکایت از سازش و رفع اختلافات می کرد و مقرر می داشت که نمایندگان دو دولت بعدا بنشینند و مرزهای مشترک را برپایه پروتکلهای پیشین و در مورد شط العرب (اروندرود) با توجه به ضابطه جهانی خط القعر (تالوگ) بازنگری و سازشنامه تنظیم کنند که این سازشنامه تنظیم و ۱۳ جون همان سال امضا و از ۲۶ دسامبر قطعی شد. مرور زمان نشان داد که پنج سال و چند ماه بعد صدام حسین که شهرت دشمنی خونی با ایران و هرچه ایرانی داشت سازشنامه را که طبق قاعده اسناد بین المللی نمی توان یکجانبه ملغی ساخت ابطال کرد و متعاقب آن دست به تعرض نظامی به ایران زد که جنگ دوکشور هشت سال طول کشید. مورخان و اصحاب نظر در دهه یکم قرن ۲۱ بارها به جمهوری اسلامی ایران هشدار داده اند که تا شرایط مساعد آن دولت در عراق است، محکم کاری و مسائل فی مابین را ریشه کنی کند و گرنه تجدید اختلافات و زد و خوردها در آینده و فرداهای دور بعید نیست.

image فهرست وقایع و رویدادهای تاریخی مهم ۱۵ اسفند

T A K F A R S

۲۰۰۶م:سوم مارس ۲۰۰۶ قاضی «لاری برنز» رندی کانینگهام خلبان سابق جنگده و نماینده شهر سن دیاگو در مجلس نمایندگان آمریکا را به اتهام گرفتن جمعا دو میلیون و چهارصد هزار دلار رشوه از «میچل وید» مقاطعه کار امور نظامی جهت پارتی بازی برای او به ۸ سال و ۴ ماه زندان محکوم کرد. قاضی برنز در حکم خود نوشته بود: با این که کانینگهام به جرم خود اعتراف و از موکلانش پوزش خواسته و از نمایندگی آنان کناره گیری کرده است وی او را به این مجازات سنگین محکوم می کند تا درس عبرتی برای دیگران باشد که از اعتماد مردم سوء استفاده نکنند. چهار فرش بافت ایران از جمله رشوه های داده شده به کانینگهام بوده است. وی از بابت گزارش نکردن این درآمد نامشروع به سازمان مالیات بردرآمد آمریکا نیز محکومیت یافته بود.

image فهرست وقایع و رویدادهای تاریخی مهم ۱۵ اسفند

۲۰۰۶م:چهارم مارس ۲۰۰۶ «نورمن میلرNorman Mailer» نویسنده معروف آمریکا که ۳۹ کتاب ازجمله ۱۱ داستان تالیف کرده است از دولت فرانسه نشان لژیون دونور دریافت کرد. میلر ۸۳ ساله قبلا جوائز و نشان های متعدد از جمله دو بار نشان پولیتزر دریافت کرده بود. فرمان نشان لژیون دونور به امضای رئیس جمهوری فرانسه برای میلر ارسال شده است. میلر که روزنامه نگار بود در ۲۵ سالگی داستان «عریان و مرده» را در ذم جنگ و خونریزی نوشت و شهرت جهانی یافت. وی با نوشتن آن چه را که در هر روز دیده و شنیده بود، روزنامه نگاری خصوصی (ژورنالیسم نو) را پایه گذاری کرده است که الگوی وبلاگ نویسی امروز قرار گرفته است. کتابهای او عمدتا در زمینه دفاع از حقوق انسانها و رفع تبعیض و رعایت حیثیت انسانی است. معروفترین کتابهایش «ارتشهای شب»، «چرا ما در ویتنام هستیم؟»، «آواز معدوم»، «زندانی سکس» و «آتشی در ماه» عنوان دارند. برپایه بیشتر آنها فیلم سینمایی تهیه شده است. نشان لژیون دونور در سال ۱۸۰۲ توسط ناپلئون ابتکار شد تا به کسانی که خدمات عمومی مهم انجام داده باشند داده شود.

image فهرست وقایع و رویدادهای تاریخی مهم ۱۵ اسفند

۱۳۰۴ش:۱۵ اسفند زادروز نورالدین نوری روزنامه نگاری است که بزرگترین شبکه تهیه خبر و توزیع روزنامه را در ایران بوجود آورد. این شبکه مرکب از ۶۱۱ مرکز به نام دفتر نمایندگی بود. نوری که در ۱۳۰۴ به دنیا آمده است کار روزنامه نگاری را از سال ۱۳۲۴ و در روزنامه اطلاعات آغاز کرد. وی را در میز اجتماعی اتاق خبر به دبیری نجفقلی پسیان (برادر کلنل محمدتقی خان) به کار قلم گماردند. پسیان پس از یک آموزش کوتاه، نوری را مسئول تهیه خبر از پزشکی قانونی و بیمارستان های سوانح تهران کرد. کار نوری این بود که هر بامداد به بیمارستان ها سرزند و مشخصات و آدرس مجروحین و مصدومین را یادداشت و سپس به پزشکی قانونی برود و صورت مردگان سوانح را تهیه کند و با تلفن یا مراجعه به منازل آنان و بستگانشان و مراجع مربوط، از کلانتری پلیس تا پاسگاه ژاندارمری و دادسرا، قضیه را دنبال کند و پس از یافتن شش عنصر خبر، گزارش رویداد را بنویسد و به پسیان بدهد.

نوری سپس مراحل ترقی در تحریریه روزنامه اطلاعات را یکی پس از دیگری طی کرد و از میز اجتماعی به میز فرهنگی و آنگاه اقتصادی و بالاخره پارلمانی ارتقاء یافت و سالها خبرنگار اول پارلمان ایران بود.

احترام و منزلت نوری در پارلمان پس از روی کارآمدن دکتر محمدمصدق افزایش یافت و به تدریج به اوج رسید زیرا که نوری نه تنها از هواداران و معتقدان به جبهه ملی ایران بود بلکه سابقه دوستی با مصدق داشت. توجه مصدق به نوری از زمانی افزایش یافت که گزارش "هرجا که مردمند، همانجا مجلس است" را تنظیم کرد و در روزنامه اطلاعات انتشار یافت.

image فهرست وقایع و رویدادهای تاریخی مهم ۱۵ اسفند

۱۹۸۶م:نخستین روزنامه انگلیسی به صورت رنگی پنجم مارس ۱۹۸۶ انتشار یافت. قبلا روزنامه ها زیر بار رنگی کردن همیشگی (روزانه) صفحات خود نمی رفتند و معتقد بودند که متاع روزنامه «خبر» است و اگر خبرهای خوب داشته باشند، مردم در هر شکلی که باشد آن را خریداری می کنند. پس از انتشار بعضی از روزنامه ها به صورت رنگی و استقبال مردم از انها و اعلام این نکته از سوی روانشناسان که رنگی بودن باعث نشاط و ارضای خواننده می شود این کار عمومیت یافته است. مجله ها از دیر زمان به صورت رنگی منتشر می شدند.

نشریات در دهه ۱۹۹۰ همین یک مقاومت بی دلیل را پس از قرار گرفتن پاره ای از آنها در اینترنت از خود نشان دادند و گفتند که ادیشن اینترنتی باعث کاهش تیراژ و در نتیجه اگهی آنها خواهد شد که پس از مدتی، تجربه نشان داد انها که در اینترنت قرار نگرفتند تیراژ خود را از دست دادند و اینک تقریبا همه روزنامه ها ادیشن اینترنتی دارند که شمار مراجعانشان بیش از فروش نسخه های چاپی است. آنلاین شدن روزنامه ها (دارای فرمت و مطالب متفاوت از ادیشن چاپی) از آغاز قرن ۲۱ آغاز شده و روزنامه هایی که دچار افت مخاطب شده اند، به آنلاین خود اکتفا کرده اند. قرار است از سال ۲۰۱۰ پس از تجربه ۱۶ روزنامه متعلق به «هرست کورپوریشن» سایر روزنامه ها از صورت کاغذ و چاپ خارج شده و به صورت «ای – پی پر = روزنامه الکترونیک = رادیو پی پر» درآیند (که متفاوت از روزنامه آنلاین و دیجیتالی) است. مانیتور قابل حمل آن به صورت یک گیرنده پلاستیک (با تکنولوژی رادیو) است با ابعاد متفاوت: جیبی و خانگی. این دستگاه شماره های سابق روزنامه را هم آرشیو میکند و برای خواندن روزنامه مورد نظر یا چند روزنامه باید پول داد (مشترک شد) البته به مراتب کمتر از نسخه چاپی که هزینه چاپ و کاغذ و توزیع دارد. نخستین دستگاه از این دست در دهه ۱۹۷۰ توسط کمپانی زیراکس ساخته شد و یک روزنامه به نام Gyricon در آن قرار گرفت.

تک فارس www.takfars.ir

image فهرست وقایع و رویدادهای تاریخی مهم ۱۵ اسفند

۱۸۹۹م:ششم مارس ۱۸۹۹ فلیکس هوفمان شیمیدان «آسپرین» را به عنوان داروی ضد درد، ضد التهاب اعضای داخلی بدن و ضد تب به ثبت داد . او دو سال پیش از آن( ۱۰ اوت ۱۸۹۷ ) ماده آسپرین «اسید استیل سالی سیلیک Acetylsalicylic‌» را خارج ساخته بود و به خاصیت دارویی آن پی برده بود. آسپرین از همان زمان بدون نسخه دکتر به فروش می رسید و در اندک مدتی در همه جهان توزیع شد. از سال ۱۹۷۱ هر سال یک خاصیت تازه آسپرین کشف شده است. از مهمترین خواص این داروی اسیدی رقیق سازی خون و جلوگیری از لخته شدن آن است که توصیه شده افراد مستعد به حمله قلبی و سکته مغزی آن را باخود داشته باشند.

image فهرست وقایع و رویدادهای تاریخی مهم ۱۵ اسفند

۱۹۵۳م:ششم مارس ۱۹۵۳ ، یک روز پس از درگذشت استالین، سران حزب کمونیست شوروی در میان شایعات بسیار در باره مرگ استالین، از میان خود «مالنکف» را که کم حرف و شخصیتی آرام داشت و درست نقطه مقابل استالین بود به جانشینی وی انتخاب کردند. استالین چهار روز پس از سکته مغزی درگذشته بود.

این شایعات که همچنان ادامه دارد حاکی از آن بوده است که عوامل «بریا» رئیس امنیت وقت شوروی استالین را با داروی عوضی از پای در آورده بودند، زیرا که استالین عزم جزم به حمله اتمی به آمریکا در زمانی مناسب داشت و بریا می ترسید که بیش از نیمی از مردم شوروی نیز کشته شوند.

در اواخر دهه ۱۹۵۰ پس از این که خروشچف علنا از استالین انتقاد کرد و کارهای او را محکوم ساخت، نظر مردم شوروی نسبت به استالین تغییر کرد، ولی پس از فروپاشی شوروی و بسط فساد و تباهی در روسیه و بازگشت این کشور به دورانی که بعضی آن را بدتر از آخرین سالهای حکومت تزارها می پندارند نظر روسها نسبت به استالین عوض شده و با دید مثبت کارهای او را ارزیابی می کنند و شروع به از نو شناختن وی کرده اند .

دومین نطر سنجی درباره استالین که ششم مارس ۲۰۰۳ که دو روز پس از اعلام نتیجه تظر سنجی اول انحام شد شمار هواداران اورا در روسیه ۵۱ درصد نشان می داد. نظر سنجی اول بیست روز پبش از پنجاهمین سالروز مرگ او ( پنجم مارس ۲۰۰۳) انجام شده بود.

روسها گفته بودند در چند سال اخیر عده ای شارلاتان و ماقبا اراضی و املاکی را که استالین با زحمت زیاد ملی کرد تا مردم برابر شوند، بالا کشیده اند و سلاحهایی که به بهای گرسنگی خوردن دهها ساله روسها ساخته شده بود تخریب شده و یا در انبارها دارند می پوسند، حوانان روس گرفتار اعتیاد و زنان برای خودفروشی به کشورهای دیگر می روند و یکشبه بدترین نوع جامعه طبقاتی در روسیه به وجود آمده است و این کشور و مردمش آینده ای نامشخص دارند. چرا یک کشور سوسیالیستی سابق و بدون ثروتمند باید یکشبه دارای چندین میلیاردر شود و اینان منابع و کارخانه های ملی را به مفت در حراج بخرند و …. در این دو نظرسنجی، قاطبه روسها اوضاع موجود را نتیجه یک توطئه بزرگ بر ضد خود بیان کرده بودند.

image فهرست وقایع و رویدادهای تاریخی مهم ۱۵ اسفند

۱۹۳۷م:والنتینا ترشکووا نیکلایف Valentina Tereshkova – Nicolayev نخستین زن فضا نورد جهان ششم مارس ۱۹۳۷ به دنیا آمد. وی با سفینه «وستوک ــ ۶ » در سه روز جمعا ۴۸ بار کره زمین را دور زد. والنتینا با دست و همانند یک خلبان این سفینه را هدایت می کرد. او عضو حزب کمونیست شوروی و افسر ارتش سرخ بود.

تکفارس

image فهرست وقایع و رویدادهای تاریخی مهم ۱۵ اسفند

۱۹۶۰م:ششم مارس سال ۱۹۶۰ دکتر سوکارنو با اعلام فرضیه « دمکراسی هدایت شده Guided Democracy» خود پارلمان اندونزی را منحل کرد . وی اعلام کرده بود که معتقد به آراء نصف به علاوه یک نیست ، زیرا ارزش نمایندگان با هم فرق دارد . آنان شخصیت های مختلفی هستند و تحصیلات و تجربه متفاوت دارند و درجه وطندوستی و مردم خواهی آنان نیز مساوی نیست . دکتر سوکارنو در توجیه فرضیه خود گفته بود که ما مشرق زمینی ها چشم بسته دمکراسی غربی را پذیرفته ایم .این دمکراسی که پایه آن از فلاسفه یونان باستان است برای شهرهای کوچک، و جهانی که صداقت در آن باشد و خارجیان نخواهند مداخله کنند و …خوب است نه برای دنیای ما . نجربه ۱۲ ساله من نشان می دهد که نه مردم به آن حد از شعور و آگاهی رسیده اند که خوب انتخاب کنند و نه این که انتخاب شدگان صرفادر غم وطن و هموطنان هستند . آنان می خواهند به پارلمان راه یابند تا به نوایی برسند . به باور سوکارنو ، تا رسیدن مردم به بلوغ سیاسی و تنظیم یک دمکراسی واقعی برای اندونزی بهترین را ه ، ایجاد هیاتی از سران دلسوز ناسیونالیستها ، مذهبیون و کمونیستهای اندونزی است و برای این کار ، نخست باید میان این سه گروه اتحاد برقرار شود.

در زمان دکتر سوکار نو حزب کمونیست اندونزی سومین حزب کمونیست جهان بود. سوکارنو به سازمان ملل با این منشور و این ارکان موافقت نداشت و شدیدا متمایل به رهبری چین بر جهان سوم بود . او می گفت تا روزی که کشورهای جهان سوم ( غیر متعهد ) از خود یک خبر گزاری بزرگ و یک سازمان نیرومند و حد اقل یک سیاست اقتصادی مشابه نداشته باشند و همیاری نکنند اسثتمار خواهند شد و بدبخت خواهند بود. او باور نمی کرد که روزی ژنرالهای اندونزی به تحریک خارجی برضد او عمل کنند . وی عقیده داشت که مردم مانع چنین اقدامی خواهند شد که بعدا معلوم شد در این زمینه زیاد خوش بین بود.

image فهرست وقایع و رویدادهای تاریخی مهم ۱۵ اسفند

۲۰۰۳م:تفسیرهای رسانه ها در چهارم و پنجم مارس ۲۰۰۳ باز هم درباره بحران روابط آمریکا و عراق بود و پیش بینی شده بود که کنفرانس ۵۷ کشور اسلامی هم (که در آن زمان در حال مذاکره بود) در این زمینه همان راهی را خواهد رفت که چند روز پیش از آن کنفرانس کشورهای ۱۱۶ گانه غیر متعهد و نشست کشورهای عربی ۲۲ گانه رفتند و آن رفع این بحران از راههای مسالمت آمیز مطابق موازین بین المللی، رعایت حاکمیت ملی و تمامیت ارضی عراق است. نظراتی که در آن دو روزدر باره این مهمترین و حساسترین بحران قرن ۲۱ ابراز شده بود در صدر سایر اخبار منعکس شده بود. در این زمینه «عمرو موسی» دبیر اتحادیه عرب گفته بود که اعتراضات، اعلامیه ها و نوشته ها نشان می دهد که بیشتر مردم جهان با راه حل نطامی مخالفند و چنین راه حلی را مغایر دوران عقل و قانون و سازمان ملل می دانند.

در این زمینه، "وینسنت فوکس" رئیس جمهوری وقت مکزیک ــ همسایه آمریکا ــ گفته بود که از انتقام دولت بوش نمی ترسد و به مخالفت خود با تصمیم یکجانبه بر ضد عراق ادامه خواهد داد. وزیر امور خارجه مراکش نیز در مصاحبه ای به این مناسبت گفته بود که همه دنیا خواهان حل مسالمت آمیز مسئله عراق است و نباید اقدامی که اکثریت آن را تایید نمی کند صورت گیرد و …. در این میان سه دولت فرانسه، آلمان و روسیه تاکید کرده بودند که در شورای امنیت با راه حل نظامی مسئله عراق مخالفت خواهند کرد.

مرور زمان نشان داد که دولت جورج دبلیو بوش به این همه مخالفت ها توجه نکرد و دو هفته بعد و بدون مجوز شورای امنیت تعرض نظامی به عراق را آغاز کرد و این کشور تحت اشغال نظامی آمریکا درآمد. دولت آمریکا آنطور که رئیس جمهور تازه اش در فوریه ۲۰۰۹ گفته است ممکن است سرانجام نیروهای رزمی خودرا از عراق خارج سازد ولی به حضور نظامی اش در عراق پایان نخواهد داد زیرا که استقرار در عراق سیاست کلی این دولت از دهها سال قبل بوده است. تحمل هزینه سنگین اشغال نظامی عراق و ساختن بزرگترین سفارتخانه در بغداد که در سراسر جهان و در طول تاریخ مطابقت نداشته مؤید آن است که استقرار آمریکا در عراق تا زمانی که قابل پیش بینی بیست ادامه خواهد یافت.

image فهرست وقایع و رویدادهای تاریخی مهم ۱۵ اسفند

۲۰۰۶م:مفسرانی که پنجم مارس ۲۰۰۶ مصاحبه مطبوعاتی مشترک جورج بوش و پرویز مشرف در پاکستان را تحلیل کرده بودند گفته بودند که دست کم در یک مورد، رئیس جمهور وقت آمریکا در قبال ایران تغییر موضع داده است. بوش در این مصاحبه گفته بود که مخالفت ما با ایران بر سر کشیدن شدن لوله انتقال گاز به پاکستان و هند نیست، اعتراض ما به ایران در حقیقت در این است که ایران می خواهد سلاح اتمی تولید کند و اگر موفق شود برای ما – و ما به عنوان تنها قدرت در جهان خیلی خطرناک خواهد بود؛ اتمی شدن ایران یعنی به چالش گرفتن قدرت آمریکا. این مفسران نوشته بودند که اظهارات بوش در آستانه مذاکرات سه جانبه ایران، پاکستان و هند بر سر کشیدن لوله دو هزار و ششصد کیلومتری انتقال گاز، راه را برای حصول توافق مثلث هموار ساخته است.

۲۰۰۶م:به گزارش (۴ مارس ۲۰۰۶) رسانه های آمریکا به نقل از مقامات وزارت امور خارجه این کشور، دولت آمریکا دپارتمان امور ایران در وزارت امور خارجه آن کشور را با چند دیپلمات فارسی زبان گسترش داده است. این رسانه ها از این تصمیم به عنوان ایجاد دپارتمان تازه یاد کرده و آن را بی ارتباط با اعتبار ۷۵ میلیون دلاری تاسیس و تقویت برنامه های رادیو تلوزیونی به زبان فارسی برای ایرانیان درون مرزی (مخاطبان داخل ایران) ندانسته بودند. طبق این گزارش ها، قبلا دپارتمان امور ایران در وزارت امورخارجه آمریکا دفتری محدود بود که تنها دو دیپلمات در آن فعالیت داشتند.

takfars.ir

۲۰۰۶م:دیوان داوری لاهه (دادگاه بین الملل) ششم مارس ۲۰۰۶ اعلام کرد که میلان بابیچ Milan Babic روز پیش از آن (پنجم مارس) در سلول خود در زندان شونینگن ویژه نگهداری محکومان و بازداشتی های دادگاه بین المللی و واقع در حومه شهر لاهه (هلند) خودکشی کرده و جسدش جهت تشخیص علت مرگ و صدور پروانه دفن به پزشکی قانونی منتقل شده است. ظاهرا میلان خود را حلق آویز کرده بود. وی که پس از اعلام استقلال کرواسی (یکی از اعضای سابق کنفدراسیون یوگوسلاوی) در سال ۱۹۹۱، استقلال صربهای کرواسی را اعلام داشته و به ریاست جمهوری آنان (جمهوری کرایینا) انتخاب شده بود بعدا به اتهام ارتکاب جنایت جنگی و نقض حقوق بشر در دادگاه بین المللی لاهه محاکمه و در سال ۲۰۰۵ با توجه به اعتراف و ابراز ندامت از عمل خود با رعایت چند درجه تخفیف به ۱۳ سال زندان محکوم شده بود. طبق پرونده اتهامی، در طول چهار سال ریاست میلان بر جمهوری صربهای کرواسی (جمهوری کرایینا)، به تصویب وی بسیاری از کرواتها و بوسنیایی های منطقه صرب نشین کرواسی مقتول و شکنجه شده بودند. میلان که قبل از فروپاشی کنفدراسیون یوگوسلاوی یک دکتر دندانپزشک بود هنگام مرگ ۵۰ ساله بود. وی که یک کمونیست و حامی جهان وطنی بود، پس از آغاز کار فروپاشی کنفدراسیون یوگوسلاوی، به ناسیونالیست های صرب پیوسته بود تا دست کم صرب های یوگوسلاوی را یکپارچه نگهدارد که به علت مداخله «ناتو» موفق نشد. او در جلسات دادگاه گفته بود که اگر خشونت از او سرزده به خاطر وطندوستی و احساسات ملی بوده که نمی خواسته یوگوسلاوی به آن گونه و به تحریک و خواست خارجی متلاشی شود.

image فهرست وقایع و رویدادهای تاریخی مهم ۱۵ اسفند

۲۰۰۶م:دولت چین دوم مارس ۲۰۰۶ تصمیم فت برای اعضای پارلمان خلق که دو روز بعد نشست بعدی خود را آغاز می کردند وبلاگ تهیه کند تا هر نماینده نطق و نظرات خود را برای آگاهی عموم و به ویژه موکلان در وبلاگ اختصاصی خود قرار دهد.

در دستور کار آن نشست برنامه های متعدد قرارداشت از جمله بالا بردن بودجه نظامی به میزان ۱۵ درصد، بررسی و تصویب موازینی که مانع از گسترش اختلاف درآمد میان شهرنشیان و روستاییان چینی و صنعتگران و کشاورزان و معامله گران و کارگران شود. به اعضای پارلمان خلق توصیه شده بود که به پیامهایی که از طریق ای میل های ضمیمه وب سایت های دریافت می کنند پاسخ گویند و هیچ پیامی را بدون پاسخ نگذارند و اگر لازم باشد، پیام ها را همراه با نظر خود (پی نوشت) به ادارات مربوط و مقامات اجرایی فوروارد کنند.

۲۰۰۶م:شبکه های تلویزیونی آمریکا شنبه شب (۴مارس ۲۰۰۶) در اخبار مشرح خود به نقل از پلیس چاپل هیل (شهری در کارولینای شمالی) گزارش کرده بودند که یک ایرانی ۲۲ ساله به نام محمدرضا طاهری آذر که سالها در آمریکا بسر برده و از دانشگاه کارولینای شمالی (واقع در چاپل هیل) در رشته روانشناسی فارغ التحصیل شده با یک جیپ چروکی کرایه ای (استیشن) به پیاده رو رانده و ۹ تن از دانشجویان «ان سی یو» را که در گوشه میدانی جمع شده بودند مجروح ساخته که شش نفرشان به بیمارستان منتقل شده، درمان و مرخص شده اند. این میدان در محوطه دانشگاه کارولینای شمالی واقع شده و در دو سوی آن دو کتابخانه و در گوشه دیگرش ساختمان اتحادیه دانشجویان قرار دارد و اطراف این میدان معمولا پر از دانشجو است. محمدرضا در دسامبر (سه ماه پیش از آن)درسش را به پایان رسانده و موقتا تا یافتن کار در یک ساندویچ فروشی مشغول به کار شده بود. پلیس گزارش کرده بود که محمدرضا به ماموران گفته است که با این عمل خواسته بود که انتقام کشتار مسلمانان درگوشه و کنار جهان را از آمریکاییان بگیرد. دو روز بعد محمد رضا به اتهام ۹ مورد شروع به قتل به قاضی دادگاه تسلیم شد و بعدا محاکمه و محکوم گردید.

شبکه های تلویزیونی آمریکا چهارم و پنجم مارس ۲۰۰۶ به نقل از خبرنگاران خود گزارش داده بودند که همسایگان و آشنایان محمدرضا او را جوانی خوب، مودب، بی آزار و کوشا معرفی کرده بودند.

image فهرست وقایع و رویدادهای تاریخی مهم ۱۵ اسفند

۲۰۰۸م:دوم مارس ۲۰۰۸ میخائیل گورباچف عامل فروپاشی شوروی ۷۸ ساله شد و در مصاحبه ای که به این مناسبت با او شده بود گفت که ولادیمیر پوتین در همان راهی گام گذارده که تزارها و رهبران شوروی آن را طی می کردند و آن دور شدن از لیبرالیسم است و بازگشت به نظام حکومتی پیشین. وی در عین حال گفت که بحران مالی جاری جهان ناشی از افسار گسیختگی کاپیتالیست ها است که پس از فروپاشی شوروی میدان را برای هرکاری باز دیده بودند و این مسئله، راه حلی ندارد جز با تعدیل کاپیتالیسم و پذیرفتن بعضی از اصول سوسیالیسم و ساخت "ایسم" تازه ای از این دو. وی در عین حال گفت هدف او از گلاسنوست و پرسترویکا (فضای باز سیاسی و اصلاح ساختار) حذف سوسیالیسم و فروپاشی شوروی نبود بلکه با در پیش گرفتن این دو روش و تبلیغات گسترده ای که در خارج از محدوده ما برای آنها شد مهار کنترل از دستمان خارج شد. وی از فروپاشی شوروی تلویحا ابراز تاسف کرد و گفت که مایل است باردیگر همگرایی این ملل و بویژه وحدت روسیه، بلاروس، اوکراین و کزاخستان را ببیند. او گفت که عالما عامدا به خروج اروپای شرقی از حوزه نفوذ مسکو کمک کرد.

بیش از هشتاد درصد روس ها، اشتباهات گورباچف (متولد دوم مارس ۱۹۳۱) را «خیانت به وطن» می پندارند. برخی از مورخان نوشته اند که وی دچار خودبزرگ بینی و در نتیجه خودفریبی شده بود. پاره ای دیگر نوشته اند که گورباچف از آغاز هم شایستگی رهبری را نداشت و به آسانی گول وعده های ریگان و تاچر را خورد و ناخواسته به دام آنان افتاد که از یک مقام اطلاعاتی سابق بعید بود. «تاریخ» از گورباچف به نام فردی یاد می کند که به دست خود و بدون شکست در جنگ، یک امپراتوری بزرگ را که تزارها بر پایه ناسیونالیسم روس در طول سه قرن ساخته بودند و بلشویک ها آن را به کانون جهانی ایدئولوژیک و یک قدرت عظیم نظامی تبدیل کرده بودند متلاشی ساخت. در طول تاریخ بشر، هیچ کشوری به آن صورت به دست یک فرد از میان نرفته است. بنابراین، دشواری های مردم جماهیر شوروی سابق به حساب او نوشته شده است و طبق اصول روانشناسی نباید در دوران کهولت آرامش خیال و وجدان داشته باشد. او از روزی می هراسد که روس ها اورا بگیرند و محاکمه و مجازات کنند. سران ۳۰ دولت که متوجه این بیم گورباچف شده اند در طول ۱۸ سال منتهی به ۲۰۰۸ به او اشاره کرده اند که می تواند به کشور آنان برود و بدون دغدغه اقامت کند. بعضی متفکران روس حتی کودتای اوت ۱۹۹۱ را کار خود او می دانند تا شوروی زودتر فرو بپاشد. فروپاشی شوروی به این صورت، تا حدی هم نتیجه آسان باوری سران شوروی در دهه سوم قرن گذشته بود که اجازه دادند امپراتوری روسیه به صورت جمهوری های اسمی متعدد درآید تا الگوی یک حکومت جهانی مشترک المنافع قرارگیرد و سران و مقامات ارشد این جمهوری های روی کاغذ، در اواخر حکومت گورباچف با استفاده از ضعف های او و با حمایت قدرت هایی که می خواستند فروپاشی به صورت دائمی درآید اعلام استقلال کردند، حال آن که خطوط مرزی آنها (بمانند مرزبندی آفریقای سیاهپوست) طبیعی نبوده است. قدرت های مورد بحث پس از فروپاشی، اقدام به ایجاد هرج و مرج در روسیه فدراتیو کردند تا آن نیز تجزیه شود که پوتین با چند اقدام، این تلاش ها را خنثی کرد و اینک درصدد اجرای برنامه های دیگری است تا دست کم قسمتی از اشتباهات گورباچف را جبران کند.

قدرت های سودبر از فروپاشی شوروی تلاش گروهی کردند تا در سال ۱۹۹۱ به گورباچف که پای بر خون ۲۷ میلیون روس گذارده و بدون دریافت غرامت آلمان را تخلیه کرده بود جایزه صلح نوبل و نشان «آلمانی قرن» داده شود، حال آن که با خارج شدن قدرتی به نام شوروی از صحنه، و باقی ماندن تنها یک قدرت در جهان، صلح جهانی بیش از گذشته متزلزل شد و مسائلی چون عراق و افغانستان و … به وجود آمد و …. به گورباچف وعده داده شده بود که اگر انحلال پیمان ورشو را اعلام دارد، ناتو را منحل و یا به صورت یک سازمان سیاسی درخواهند آورد که دیدیم چنین نشد و ناتو تاکنون بسیاری از کشورهای عضو پیمان ورشو سابق را وارد خود کرده، کنفدراسیون یوگوسلاوی را منهدم و در افغانستان! مستقر شده و پای به داخل شوروی سابق گذارده است و ….

تک فارس آی آر

گورباچف در حالی از تغییر دمکراتیک (رای مردم) سخن می گفت که یک تنه (بدون رفراندم) فروپاشی شوروی را تحمل کرد و ….

image فهرست وقایع و رویدادهای تاریخی مهم ۱۵ اسفند

۱۵۲۱: ماژلان در گردش با کشی به دور دنیا به جزیره گوام رسید و آن را ملک پادشاه اسپانیا اعلام کرد که نزدیک به سه قرن بعد دولت امریکا ان را از چنگ اسپانیا بیرون اورد و با این که تا امریکا هزاران کیلومتر فاصله دارد به نوعی ضمیمه خود ساخت.

۱۷۹۹: ناپلئون که سر گرم تصرف فلسطین بود « جافا » تسخیر کرد.

۱۸۹۶: نخستین اتوموبیل که چارلز کینگ آن را رانندگی می کرد و مردم آن را درشکه بدون اسب می نامیدند در شهر دیترویت امریکا به حرکت در آمد.

۱۹۰۰: گوت لیب دایملر سازنده نخستین موتو سیکلت در جهان در گذشت.

۱۹۳۳: دولت لهستان بندر آزاد دانتزیک را تصرف کرد و آن را « گدانسک » خواند که همین کار یکی از علل حمله نظامی شش سال بعد هیتلر به لهستان و تصرف این کشور شد.

محصولات معتبر
محصولات معتبر