تک فارس
حسین (ع) چراغ هدایت و کشتی نجات است
محصولات معتبر
محصولات معتبر

با گرمازدگی در فصل تابستان چه کنیم

نشانه های گرمازدگی

نشانه مهم گرمازدگی بالا رفتن دمای بدن به بیش از ۴۰ درجه سانتی گراد است و ممکن است از نشانه های اولیه گرمازدگی، ضعف و غش باشد. دیگر نشانه ها شامل

سردرد

سرگیجه

عرق نکردن با وجود گرمی هوا

تکفارس آی آر

قرمزی و خشکی پوست

ضعف و انقباض ماهیچه ای

تهوع و استفراغ

ضربان سریع که ممکن است قوی یا ضعیف باشد

تنفس کم عمق و سریع

www.takfars.ir

تغییر رفتاری مثل دست پاچگی، پریشانی و تشنج

بیهوشی

گرمازدگی

گرمازدگی از جدی ترین آسیب هایی است که بر اثر گرما ایجاد می شود و نیاز به مراقبت های پزشکی دارد. گرمازدگی می تواند سبب مرگ یا آسیب به مغز یا دیگر ارگان های مهم بدن شود. گرمازدگی بیشتر در افراد بالای ۵۰ سال دیده می شود.

گرمازدگی بر اثر طولانی شدن دمای بالا، همراه با خشکی و کم آبی بدن اتفاق می افتد که سبب اختلال در سیستم کنترل دمای بدن می شود. از نظر طبی گرمازدگی به معنی این است که دمای سیستم عصبی مرکزی بر اثر مواجهه با دمای بالا، به دمای ۴۰ درجه سلسیوس یا بیشتر افزایش یابد. از دیگر نشانه های آن، حالت تهوع، گیجی و پریشانی و گاهی از دست دادن هوشیاری یا کما است.

کمک های اولیه برای گرمازدگی

اگر با شخصی که گرمازده شده است مواجه شدید اولین کار به اورژانس ۱۱۵ زنگ بزنید هر لحظه تاخیر می تواند باعث وخیم تر شدن بیماری شود و حتی کشنده باشد. تا رسیدن اورژانس، بیمار را به محلی که هوا جریان دارد یا به محل خنک تر و یا حداقل به سایه منتقل کنید و لباس های غیر ضروری او را از تن در آورید.

بیمار را باد بزنید و با پارچه یا ابر پوست او را مرطوب کنید.

تکه هایی از یخ را روی زیر بغل، کشاله ران، گردن و پشت بیمار قرار دهید چون در این نقاط، رگ های خونی زیادی به پوست منتهی می شوند. بنابراین خنک کردن این مناطق، دمای بدن را کاهش می دهد.

بعد از بهبودی از گرمازدگی ممکن است تا یک هفته بیمار به دمای بالا حساس باشد. بنابراین از هوای گرم و کار سنگین تا یک هفته دوری کند و با مشاهده هر حساسیت و علامتی به پزشک مراجعه کنید تا به حالت طبیعی خود برگردد.

تک فارس

کسانی که بیشتر در معرض گرمازدگی هستند

گرمازدگی بیشتر در افراد مسن ایجاد می شود که در آپارتمان یا خانه هایی زندگی میکنند که جریان هوا در آن ها مناسب نیست. دیگر گروه های پر خطر شامل افراد در هر سنی که آب کافی نمی نوشند، بیماری های مزمن دارند، یا افرادی که بیش از حد الکل مصرف میکنند.

نوزادان، خردسالان زیر ۴ سال و کهنسالان بالای ۶۵ سال خیلی بیشتر در معرض گرمازدگی هستند چون تنظیم و تعدیل دمای بدن در این افراد کندتر از گروه های سنی دیگر است.

افرادی که دچار بیماری قلبی، ریوی و کلیوی هستند یا افرادی که دچار چاقی یا کم وزنی شدید هستند، افرادی که فشارخون بالا، دیابت، مشکلات مغزی، آفتاب سوختگی دارند و در مجموع هر عاملی که سبب بالا رفتن دمای بدن و تب شود، بیشتر در معرض گرمازدگی هستند.

افرادی که قرص های آنتی هیستامین، قرص های رژیمی، داروهای ضد صرع، مسکن یا قرص هایی که برای کسب آرامش بیشتر مصرف میکنند، افرادی که مشروبات الکلی می نوشند، داروهایی که برای بیماری های قلبی و فشارخون بالا مصرف می شود مثل بتا بلوکرها و داروهایی که مربوط به بیماری های روان پزشکی است مثل آنتی دپرسنت ها و آنتی سایکوتیک ها و داروهای مخدر مثل یین و متافتامین سبب افزایش خطر ابتلا به گرمازدگی می شوند.

پیشگیری از گرمازدگی

زمانی که دما بالا است بهترین کار این است که در محیط هایی که جریان هوای خوبی دارند مستقر شوید اما اگر مجبور هستید از منزل خارج شوید توصیه های زیر را انجام دهید

لباس های سبک، رنگ روشن و گشاد بپوشید. کلاه لبه دار بر سر بگذارید.

از کرم ضد آفتاب استفاده کنید.

مایعات زیادی بنوشید تا از خشکی بدن جلوگیری شود. توصیه می شود روزانه ۸ لیوان آب یا آبمیوه بنوشید.

T A K F A R S

زمانی که ورزش میکنید یا در هوای آزاد کار میکنید احتیاط بیشتری کنید و دو ساعت قبل از ورزش حدود ۷۰۰ گرم مایعات بنوشید، و قبل از ورزش نیز ۲۵۰ گرم آب بنوشید و بایستی در طی ورزش هر ۲۰ دقیقه حتی اگر تشنه نبودید حدود ۲۵۰ گرم آب بنوشید.

فعالیت بیرون از منزل یا در هوای گرم را کمتر کنید. اگر امکان دارد ساعاتی از روز را به محل های خنک بروید.

در فصل گرما به رنگ ادرار خود توجه داشته باشید. ادرار تیره نشانه خشک شدن بدن است. مایعات کافی بنوشید تا ادرار رنگ روشنی داشته باشید.

وزن خود را قبل و بعد از فعالیت ورزشی اندازه بگیرید از دست دادن وزن، نشانه این است که نیاز به نوشیدن مایعات بیشتری دارید.

از خوردن مایعات حاوی کافئین یا الکل خودداری کنید زیرا باعث می شود که مایعات بیشتری از دست رود و شرایط گرمازدگی را بدتر میکند.

اگر بیماری قلبی، کلیوی یا کبدی دارید یا بیماری مربوط به نگهداری آب در بدن دارید قبل از اینکه مایعات را افزایش دهید با پزشک خود مشورت کنید.

اگر در آپارتمان یا خانه های با جریان کم هوا یا بدون کولر و پنکه زندگی میکنید، در گرم ترین ساعات روز، حداقل ۲ ساعت در محیط های با تهویه خوب هوا قرار بگیرید. در منزل در گرم ترین ساعات روز، پرده ها را بکشید و در شب پرده و پنجره های دو طرف ساختمان را باز کنید تا هوا جریان یابد.

هشدار! این مطلب صرفا جنبه آموزشی دارد و برای استفاده از آن لازم است حتما با مشاور مربوطه یا پزشک متخصص مشورت کنید. اطلاعات بیشتر

محصولات معتبر
محصولات معتبر