image نکته های خواندنی از خواص روغن زیتون

زیتون همواره جزء قیمتی‌ترین خوراکی‌ها به حساب می‌آمده است.

برای مثال در زمان فراعنه، زیتون را کنار اجساد قرار می‌دادند تا توشه‌ای برای سفرشان به دنیای مرگ باشد. رومیان تاجی که از زیتون درست می‌کرده‌اند را به عنوان نشانی برای شوالیه‌های قهرمان به کار می‌برده‌اند. همچنین از این نوع تاج‌ها برای برندگان المپیک در زمان یونانیان باستان استفاده می‌شده است.

▪ روغن زیتون به عنوان خوشبو کننده.

زنان یونانی در دوران باستان، علاوه بر اینکه از روغن زیتون به عنوان خوراک استفاده می‌کردند، به کاربردهای دیگر آن نیز پی برده بودند. آن‌ها بعد از استحمام این ماده را بر روی پوست بدن و موهای خود می‌مالیدند. هدف آن‌ها از این کار خوشبو کردن پوست و مو و محافظت از آن در مقابل آسیب‌های محیطی بود.

▪ تاریخچه‌ای متعلق به قبل از میلاد مسیح.

بر طبق شواهدی که وجود دارد، روغن زیتون اولین بار چهار هزار سال قبل از میلاد حضرت مسیح تولید شده است. این روغن خوراکی از میوه درخت‌هایی متعلق به حوزه مدیترانه به دست می‌آمده است. فشرده سازی زیتون و تهیه روغن از آن روشی بوده که یونانیان در سراسر مدیترانه گسترش داده‌اند. پس از آن این روغن به عنوان ماده اصلی خوراک در بسیاری از کشورهای جهان تبدیل شده است.

▪ روغن زیتون عامل اصلی رشد اقتصادی رومیان.

در زمان رومی‌ها، روغن زیتون به یک عامل اصلی در رشد اقتصادی این کشور تبدیل شده بود. آنها کشت زیتون را در مناطقی که تسخیر کرده بودند، گسترش دادند. روغن زیتون بعدها حتی به کالایی تبدیل شد، که امکان تجارت و خرید و فروش میوه و کالاهای دیگر را برای تجار و افراد دیگر فراهم می‌کرد.

▪ حقایق پزشکی جذاب در مورد روغن زیتون

کاهش بیست و یک درصدی بیماری‌های قلبی با نصف قاشق غذاخوری روغن زیتون در روز.

این روغن طبیعی همواره به عنوان یک ماده پرخاصیت مورد استفاده مردم در سرزمین‌های مختلف قرار می‌گرفته‌ است. اما با پیشرفت علم و فناوری تحقیق و بررسی‌های آزمایشگاهی در مورد این ماده برای دانشمندان جالب شده است. یکی از این بررسی‌ها، تحقیقات گسترده‌ای بود که بین سال‌های ۱۹۹۰ تا ۲۰۱۴ بر روی ۶۳۸۶۷ زن و ۳۵۵۱۲ مرد انجام گرفت.

نتایجی که از این بررسی‌ها به دست آمد در نوع خود جالب بود. بر طبق این تحقیقات کسانی که روزانه نصف قاشق غذاخوری روغن زیتون مصرف می‌کردند، بیست و یک درصد کمتر به بیماری‌های عروق کرونر قلب و پانزده درصد کمتر به بیماری‌های قلب و عروق مبتلا شدند.

▪ روغن زیتون، سرشار از چربی‌های اشباع نشده.

روغن زیتون نسبت به انواع روغن‌های حیوانی که غالباً از چربی اشباع شده تشکیل شده‌اند، حاوی انواع چربی‌های غیر اشباع است. همانطور که می‌دانید، تحقیقات گسترده‌ای بر روی رابطه چربی‌های اشباع و غیر اشباع و سلامت انسان انجام گرفته‌است. بر طبق نتایجی که سال‌ها است به اثبات رسیده است، چربی‌های اشباع نشده بهترین جایگزین برای چربی‌های اشباع شده است. این کار می‌تواند درصد ابتلا به انواع بیماری‌های قلبی را به میزان قابل توجهی کاهش دهد.

▪ تبدیل چربی بد به خوب، بوسیله روغن زیتون.

ما دو نوع کلسترول داریم که یکی از آن‌ها برای سلامت بدن مفید بوده و دیگری مضر است. بر طبق مطالعات انجام گرفته شده، روغن زیتون علاوه بر اینکه از جنبه‌های مختلف به سلامت قلب کمک می‌کند، نقش مهمی در تبدیل چربی بد به چربی خوب دارد. در واقع مصرف منظم روغن زیتون باعث کاهش سطح کلسترول مضر خون یا همان (LDL) و افزایش سطح کلسترول مفید خون یا همان (HDL) می‌شود.

▪ درمان پرفشاری خون از طریق روغن زیتون.

روغن زیتون یک منبع غنی از اسید اولئیک است. این ماده نقش مهمی در کاهش فشار خون دارد.

▪ روغن خوراکی زیتون، منبعی سرشار از مواد مغذی.

روغن زیتون شامل مواد مغذی و عناصر مختلفی است که برای سلامت انسان مفیدند. انواع آنتی اکسیدان‌ها، ویتامین E، کاروتنوئیدها و اولوروپین‌ها از جمله موادی هستند که در این روغن گیاهی به وفور یافت می‌شود. بنابراین بدون شک، خرید روغن زیتون و استفاده از آن در مصارف روزانه یک اقدام عاقلانه در جهت حفظ سلامت خانواده است. از آن بهتر، کاهش حداکثری مصرف چربی‌های حیوانی و مارگارین و جایگزین کردن روغن زیتون به جای آن‌ها است.

▪ آبمیوه‌ای به نام روغن زیتون.

شاید برایتان عجیب باشد اما این یک حقیقت محض است. زیتون جزء میوه‌ها محسوب می‌شود و روغن زیتون در واقع جزء آبمیوه‌هاست. اگر در حال مقایسه آبمیوه‌هایی نظیر آب پرتقال و آب انگور با روغن زیتون هستید و دچار سردرگمی شده‌اید، پس باید بیشتر برایتان توضیح بدهیم.

روغن زیتون هم باید تازه مصرف شود. چرا که هر چقدر از عمر روغن زیتون بگذرد، رنگ و طعم خود را بیشتر از دست می‌دهد. پس اگر این روغن خوراکی را به صورت تازه و بدون دخالت مواد و فرآیندهای شیمیایی مصرف کنیم، درست مانند یک آبمیوه طبیعی بیشترین فایده را برای سلامتی دارد. این نوع روغن زیتون همچنین عطر و طعم بسیار لذت‌بخشی نیز دارد.

▪ فرآیند تولید طبیعی روغن زیتون.

روغن زیتونی که از طریق له شدن طبیعی زیتون به دست می‌آید، سرشار از مواد معدنی است. در واقع ویتامین‌ها و مواد طبیعی که در بافت زیتون وجود دارد، در این فرآیند حفظ شده و به هیچ عنوان از بین نمی‌‌رود. اما کافی است که یک ماده یا فرآیند شیمیایی در روند تولید روغن زیتون دخالت داده شود. بدین ترتیب خواص عناصر موجود در زیتون به میزان قابل توجهی کاهش پیدا می‌کند.

▪ یونانی‌های عاشق روغن زیتون.

بر طبق آمار منتظر شده، مردم یونان هر ساله به طور متوسط ​​۲۶ لیتر روغن زیتون می‌خورند. این بیشترین سرانه مصرف روغن زیتون به حساب می‌آید.

بیش از نیمی از روغن زیتون جهان تنها توسط یک کشور تولید می‌شود.

اسپانیا به عنوان بزرگترین تولید کننده روغن زیتون جهان شناخته می‌شود. این کشور تنها در سال ۲۰۱۹ چیزی در حدود ۱۷۸۹۹۰۰ تن روغن زیتون تولید کرده‌است. این عدد برابر با پنجاه و هشت درصد از روغن زیتونی است که در کل جهان تولید می‌شود. جایگاه بعدی در تولید روغن زیتون در جهان به کشور ایتالیا تعلق دارد. همچنین سومین جایگاه جهان در این زمینه متعلق به کشور یونان است.

▪ فرصت کوتاه تولید روغن زیتون باکیفیت.

بهترین روغن زیتون که بالاترین درجه کیفی را دارد، روغنی است که در کمترین زمان ممکن از میوه چیده شده زیتون، تهیه شده باشد. در واقع از زمانی که زیتون از روی درخت چیده می‌شود، تا زمانی که روغن از آن تهیه می‌شود، تنها بیست و چهار ساعت وقت برای تولید روغن زیتون وجود دارد. روغنی که در این فاصله زمانی تهیه شود، باکیفیت‌ترین روغن زیتون ممکن است. هر چه فاصله چیده شدن زیتون و تهیه روغن از آن بیشتر شود، از کیفیت محصول نهایی کاسته می‌شود.

▪ درختی برای یک عمر.

یک درخت زیتون می‌تواند در هر سال حدود چهار لیتر روغن تولید کند. این فرآیند برای سال‌ها ادامه دارد. در واقع هر درخت زیتون می‌تواند برای صدها سال به تولید زیتون و روغن مشغول باشد، بدون اینکه تغییری در محصول‌آوری آن ایجاد شود.

▪ تشکیل شورای بین‌المللی برای روغن زیتون.

مطمئناً برایتان جالب است بدانید که روغن زیتون دارای یک شورای بین‌المللی است که IOOC نام دارد. این واژه کلمه اختصاری برای عبارت International Olive Oil Committee است. وظیفه این شورا نظارت بر اصالت محصول، صدور دستور‌العمل‌های کیفی و تبلیغات و توسعه استفاده از روغن زیتون در سراسر جهان است.

▪ روز ملی زیتون.

این موضوع واقعاً صحت دارد. زیتون روز ملی هم دارد. مردم خیلی از کشورها در سراسر جهان، روز اول ژوئن را به عنوان روز ملی زیتون می‌شناسند.

▪ نحوه جالب برداشت زیتون.

روغن زیتون از میوه زیتون تهیه می‌شود. اما زیتون چطور برداشت می‌شود؟ این میوه از طریق شیکرهایی که به تنه درخت متصل می‌شود، برداشت می‌شود. این شیکرها با نیرویی که به تنه و شاخه‌های درخت وارد می‌کند، آن‌ها را به لرزه در می‌آورند. این لرزش باعث می‌شود که دانه‌های زیتون بر روی یک توری که از قبل آماده شده و به زیر شاخه‌ها وصل شده است، بریزد.

حتماً می‌دانید که تا سال‌ها پیش، برداشت زیتون مانند هر محصول دیگری از طریق دستچین انجام می‌گرفت.

▪ روغن زیتون به عنوان سوخت چراغ.

در طول تاریخ روغن زیتون تنها به عنوان روغن خوراکی مورد استفاده قرار نگرفته است. این روغن علاوه بر اینکه مصرف دارویی داشته، به عنوان صابون نیز مورد استفاده قرار می‌گرفته‌ است. همچنین این روغن را به عنوان ماده مراقبت از پوست به کار می‌گرفته‌اند. به علاوه تمام این موارد، گاهی از روغن زیتون برای تأمین سوخت چراغ استفاده می‌کرده‌اند.

▪ پسماندهای با ارزش روغن زیتون.

صنایع مختلفی از تفاله و عصاره‌های رقیق زیتون برای تولید محصولاتشان استفاده می‌کنند. حتی تفاله زیتون نیز حاوی مقادیر قابل توجهی از پلی‌فنولیک‌ها و فیبرهای سالم است. این مواد برای سلامت انسان بسیار مفید هستند. بنابراین از دورریزهای تهیه روغن زیتون، مواد آرایشی و انواع مکمل‌ها تولید می‌شود.

▪ بهترین فصل برداشت زیتون و تهیه روغن زیتون.

پاییز زمان اوج چیدن و جمع‌آوری زیتون است. تقریباً همه مزرعه‌های زیتون که در نیمکره شمالی وجود دارند، از اکتبر تا نوامبر اقدام به برداشت زیتون می‌کنند. از طرفی هرچه تاریخ برداشت زیتون جدیدتر باشد، کیفیت روغن تهیه شده از آن بهتر است. بنابراین هرچه از فصل پاییز بگذرد، زیتون پیرتر شده و از خواص آن کاسته می‌شود. در نتیجه کیفیت روغن زیتون حاصل شده نیز به شدت افت می‌کند.

واقعیت این است که روغن زیتون با فرآیندهای غیرطبیعی مطابقت ندارد. زیتون هر چه که بیشتر فرآوری شود، روغن زیتون بی‌کیفیت‌تر می‌شود. به همین جهت معمولاً روغن‌های با‌کیفیت توسط کشاورزان و مستقیماً در در نتیجه یک فرآیند کاملاً طبیعی حاصل می‌شود. حتی زیتونی که به روش ساده دستچینی برداشت می‌شود، روغن بهتری تولید می‌کند. کشاورزان در این روش از یک تور و یک چنگک برای برداشت زیتون استفاده می‌کنند.

طبیعتاً هزینه تولید چنین روغنی خیلی بیشتر است و قیمت نهایی بالاتری نیز برای آن تعیین شده است.

▪ زیتون نماد صلح.

زیتون نماد صلح است. این ماده سرشار از مواد مغذی و برای سلامت انسان بسیار مفید است. روغن زیتون خوراکی پر از چربی اشباع نشده بوده و یک نوع چربی عالی در انواع رژیم غذایی سالم به حساب می‌آید. استفاده از این ماده صد در صد به نفع سیستم ایمنی بدن شما است. کاهش سطح کلسترول خون، کاهش فشار خون و خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی بخشی از فواید استفاده از این روغن برای سلامت انسان است.