تک فارس
حسین (ع) چراغ هدایت و کشتی نجات است
محصولات معتبر
محصولات معتبر

آن چه که باید قبل از سفر به شهر استانبول بدانید

این شهر تاریخی، جاذبه‌های متعدد و مشهوری دارد که از میان مهم‌ترین آنها می‌توان به ایاصوفیه، مسجد آبی، برج گالاتا، برج دختر، تنگه‌ی بسفر و کاخ‌های توپ‌قاپی و دلمه باغچه اشاره کرد.

استانبول بزرگترین شهر کشور ترکیه و مرکز اقتصادی و فرهنگی آن است. این شهر در کنار تنگه‌ی بسفر و دریای مرمره قرار گرفته است؛ یعنی در مرز بین اروپا و آسیا. تنگه‌ی بسفر این دو قاره را از هم جدا می‌کند و استانبول در واقع در دو قاره قرار دارد. این شهر تاریخی و زیبا به خاطر تنوع جاذبه‌های گردشگری و تفریحی و از نظر تعداد گردشگران، جزو برترین شهرهای توریستی دنیا است.

این شهر تاریخی، جاذبه‌های متعدد و مشهوری دارد که از میان مهم‌ترین آنها می‌توان به ایاصوفیه، مسجد آبی، برج گالاتا، برج دختر، تنگه‌ی بسفر و کاخ‌های توپ‌قاپی و دلمه باغچه اشاره کرد.

اطلاعات ضروری

اختلاف ساعت با تهران

تکفارس آی آر

استانبول در منطقه‌ی زمانی UTC/GMT +3 قرار دارد و یک ساعت و نیم از تهران عقب‌تر است.

زبان رسمی

ترکی

واحد پول

لیر ترکیه (TL) = ۸۹۹۷ ریال

www.takfars.ir

نوع برق شهری

۲۳۰ ولت/ ۵۰ هرتز (دوشاخه نوع C، F)

image آن چه که باید قبل از سفر به شهر استانبول بدانید

image آن چه که باید قبل از سفر به شهر استانبول بدانید

کد کشور

۹۰+

شماره‌های اضطراری

۱۱۲

جهت رانندگی

راست

تک فارس

فرودگاه‌های بین‌المللی

آدانا – فرودگاه آدانا

آنکارا – فرودگاه بین‌المللی اسن‌بوغا

فرودگاه آنتالیا

بودروم – فرودگاه میلاس-بودروم

بورسا – فرودگاه ینی‌شهر

فرودگاه دالامان

غازی عینتاب – فرودگاه اوگوزلی

استانبول – فرودگاه بین‌المللی آتاترک

استانبول – فرودگاه بین‌المللی صبیحه گوکچن

T A K F A R S

ازمیر – فرودگاه عدنان مندرس

قیصریه (شهر) – فرودگاه بین‌المللی ارکیلت

فرودگاه قونیه

ملطیه – فرودگاه ارهاچ

نوشهر (ترکیه) – فرودگاه نوشهر کاپادوکیه

فرودگاه چهارشنبه سامسون

فرودگاه ترابزون

فرودگاه زونگولداغ

وضعیت آب‌ و‌ هوا

استانبول به خاطر موقعیت مکانی، در نواحی آب و هوایی متفاوتی قرار دارد و دارای چندین خرداقلیم است. آب و هوای مدیترانه‌ای، آب و هوای گرمسیری مرطوب و آب و هوای اقیانوسی در بخش‌های مختلف شهر مشاهده می‌شود. قرار گرفتن در کنار دو پهنه‌ی آبی متفاوت، یکی دیگر از دلایل تنوع اب و هوایی در استانبول است.

تک فارس www.takfars.ir

جولای گرم‌ترین ماه سال است و میانگین دمای هوا به ۲۴ درجه می‌رسد. فوریه با میانگین دمای ۶ درجه، سردترین ماه سال است. ماه ژانویه با میانگین میزان بارندگی ۱۰۰ میلی‌متر، مرطوب‌ترین ماه سال محسوب می‌شود. بهترین ماه برای شنا در دریا، ماه آگوست است زمانی که میانگین دمای آب ۲۲ درجه است.

بهترین زمان برای سفر

استانبول و ترکیه‌ی اروپایی، تابستان‌های گرم و زمستان‌های سرد همراه با بارش برف دارد. بهار و پاییز یعنی از آوریل تا مه و از سپتامبر تا اواسط نوامبر، بهترین زمان برای سفر به استانبول است زمانی که دمای هوا مطبوع و آسمان صاف است.

هزینه‌های سفر

میانگین هزینه‌های روزانه در سفر به ترکیه

سفر ارزان: بیش از ۱۵۰ لیره (۱۳۵ هزار تومان)

هزینه‌ی اقامت در خوابگاه: ۷ تا ۲۴ لیره (۷ تا ۲۱ هزار تومان)

بلیط اتوبوس بین شهری ۴۵ لیره (۴۰ هزار تومان)

وعده‌های غذایی: ۸ تا ۱۰ لیره (۷ تا ۹ هزار تومان)

نوشیدنی: ۷ تا ۱۲ لیره (۷ تا ۱۱ هزار تومان)

تکفارس

سفر میان‌رده: ۱۵۰ تا ۳۵۰ لیره (۱۳۵ هزار تا ۳۱۵ هزار تومان)

هزینه‌ی اقامت در اتاق دوتخته هتل: ۹۰ تا ۲۰۰ لیره (۸۱ هزار تا ۱۸۰ هزار تومان)

پرواز بین شهری: ۵۰ لیره (۴۵ هزار تومان)

وعده‌های غذایی: ۴۰ لیره (۳۶ هزار تومان)

سفرهای روزانه‌ی قایق‌سواری: ۳۵ لیره (۳۱ هزار تومان)

سفر لوکس: بیش از ۳۵۰ لیره (۳۱۵ هزار تومان)

هزینه‌ی اقامت در اتاق دوتخته: بیش از ۲۰۰ لیره (۱۸۰ هزار تومان)

کروزهای چندروزه: ۲۰۰ تا ۳۰۰ لیره (۱۸۰ تا ۲۷۰ هزار تومان)

کرایه خودرو روزانه: ۲۰ لیره (۱۸ هزار تومان)

صرفه‌جویی در هزینه‌ها

takfars.ir

اگر بدانید که بیشترین هزینه‌های سفر مربوط به کدام بخش است، به سادگی با مدیریت آنها می‌توانید سفری ارزان‌تر را تجربه کنید.

کاهش هزینه اقامت

هزینه‌ی اقامتگاه، مهم‌ترین هزینه‌ی سفر است. اینکه در کدام فصل از سال سفر کنید، تاثیر چشم‌گیری بر قیمت هتل‌ها دارد. فصل شلوغ گردشگری در استانبول از جولای تا سپتامبر است. در این مدت قیمت هتل‌ها به بیشترین میزان خود می‌رسد. اگر در ماه‌های آوریل، مه و اکتبر سفر کنید، می‌توانید هتل‌های ارزان‌تر پیدا کنید.

یکی دیگر از بهترین روش‌ها برای صرفه‌جویی در هزینه‌ی اقامت این است که هتل را بسیار زودتر رزرو کنید. برای رزرو کردن هتل، سایت‌های رزرو آنلاین را به دقت بررسی کنید. این سایت‌ها گاهی تخفیف‌های خوبی برای بازدیدکنندگان خود در نظر می‌گیرند. اگر قرار است برای مدت طولانی مثلا یک ماه در استانبول اقامت کنید، کرایه‌ی آپارتمان به صرفه‌تر است.

موقعیت مکانی هتل هم بر قیمت آن تاثیرگذار است. اگر برای حمل و نقل در شهر مشکلی ندارید و زمان کافی هم در اختیار دارید، می‌توانید هتل‌های دورتر و ارزان تر را انتخاب کنید.

صرفه‌جویی در هزینه‌ی خورد و خوراک

رستوران‌های توریستی که خارجی‌ها در آن رفت و آمد می‌کنند، بسیار گران‌تر از رستوران‌های کوچک و محلی هستند. غذاهای محلی و لذیذ ترکی را در همین رستوران‌های محلی هم می‌توانید با بهترین کیفیت نوش جان کنید.

کارت ورودی موزه بگیرید (Istanbul Müzekart)

اگر دوست دارید به اکثر موزه‌ها و جاذبه‌های گردشگری سر بزنید، کارت گردشگری استانبول بگیرید. با کمک این کارت‌ها می‌توانید به بسیاری از جاذبه‌های شهر از جمله کاخ توپ‌قاپی و ایاصوفیه، رایگان دسترسی داشته باشید. بسیاری از رستوران‌ها، موزه‌ها، فروشگاه‌ها و جاذبه‌های تفریحی، با ارائه‌ی این کارت به شما تخفیف‌های خوبی می‌دهند.

استفاده از تورهای دوچرخه‌سواری

تک فارس آی آر

یکی از بهترین روش‌ها برای گشت و گذار در خیابان‌های قدیمی شهر و سر زدن به جاذبه‌های مختلف، استفاده از دوچرخه است. شرکت‌های توریستی مختلفی امکانات کرایه‌ی دوچرخه را برای مسافران فراهم کرده‌اند و تورهای دوچرخه‌سواری در محله‌ی قدیمی شهر برپا می‌کنند. این تورها و کرایه‌ی دوچرخه معمولا هزینه‌های معقولی دارند و تجربه‌ای لذت‌بخش در سفر به این شهر تاریخی و زیبا هستند.

جاذبه‌های گردشگری

استانبول یکی از دیدنی‌ترین و جذاب‌ترین کلانشهرهای دنیا است؛ شهری که طی قرن‌های متمادی، تحت سلطه‌ی امپراتوری‌های متعدد قرار گرفته است و در مرز دو قاره‌ی آسیا و اروپا قرار دارد. این شهر در حدود سال ۱۰۰۰ میلادی پایه‌گذاری شده است. استانبول به خاطر گذشته‌ی پر فراز و نشیب و تاریخ پر تلاطمش، آثار تاریخی متعددی از دوران مختلف تاریخ دارد. جاذبه‌های تاریخی این شهر به قدری دیدنی است که همه‌ی سلیقه‌ها را راضی می‌کند. این شهر زیبا، چهار جاذبه‌ی گردشگری مهم و مشهور دارد که عبارت‌اند از موزه‌ی ایاصوفیه، کاخ توپ‌قاپی، مسجد آبی و بازار بزرگ. علاوه بر این چهار جاذبه‌ی اصلی و مهم، هزاران جاذبه‌ی تفریحی، تاریخی و طبیعی دیگر در استانبول وجود دارد که می‌توانید روزها برای تماشای آنها وقت بگذارید بدون اینکه خسته شوید. البته بیشتر جاذبه‌های این شهر، حوالی بخش تاریخی آن متمرکز شده‌اند اما در نواحی دورتر هم جاذبه‌هایی وجود دارد که برای سر زدن به آنها می‌توانید برنامه‌ریزی کنید.

در ادامه با تعدادی از مهم‌ترین و دیدنی‌ترین جاذبه‌های گردشگری استانبول آشنا می‌شویم.

ایا صوفیه

image آن چه که باید قبل از سفر به شهر استانبول بدانید

ساختمان فعلی ایا صوفیه در دوره‌ی امپراتوری بیزانس در سال ۵۳۲ میلادی بنا به دستور امپراتور ژوستینین اول ساخته شد. این بنا، حکم یک بیانیه‌ی متکبرانه را داشت که ثروت، قدرت و توانایی‌های فنی این امپراتوری را به جهان نشان می‌داد. تا حدی که نواحی اطراف تخت پادشاهی که در این بنا قرار داشت، به عنوان مرکز دنیا شناخته می‌شد. بعد از اینکه سپاه عثمانی، قسطنطنیه را تسخیر کرد، این کلیسا به مسجد تبدیل شد و در نهایت در قرن بیستم میلادی به موزه تبدیل شد و هنوز هم مهم‌ترین جاذبه‌ی نمادین استانبول است.

کاخ توپ‌قاپی (Topkapı Sarayı)

image آن چه که باید قبل از سفر به شهر استانبول بدانید

این قصر به دستور سلطان محمد فاتح یکی از پادشاهان امپراتوری عثمانی در قرن پانزدهم میلادی ساخته شده است. این مجموعه‌ی وسیع و باشکوه، نمایش خیره‌کننده‌ای از هنر اسلامی است. حیاط باشکوه این بنا با کاشی‌های زیبا و دست‌ساز تزیین شده است. فضای داخلی اتاق‌ها، تالارها و برج‌ها و دیوارهای این مجموعه‌ی دیدنی، هر کدام گوشه‌ای از شکوه و عظمت آن را به تصویر می‌کشند. یکی از دیدنی‌ترین بخش‌های کاخ، حرم‌سرا است، جایی که همسران و فرزندان پادشاه در آن زندگی می‌کردند. بارگاه دوم کاخ، جایگاه آشپزخانه‌ی سلطنتی و بارگاه سوم جایی است که اتاق خصوصی پادشاه در آن قرار دارد. علاوه بر بنای این کاخ و تزیینات چشم‌گیر آن، آثار و اشیای به‌جامانده از آن دوران که میراث امپراتوری هستند و بخش زیادی از آن را آثار مذهبی تشکیل می‌دهند، بخش دیگری از دیدنی‌های این کاخ باشکوه را تشکیل می‌دهند. برای اینکه این کاخ مجلل را کامل ببینید باید حداقل نصف روز زمان در نظر بگیرید.

TakFars

کاخ توپ‌قاپی بخشی از منطقه‌ی تاریخی استانبول است؛ مجموعه‌ای از آثار تاریخی که در سال ۱۹۸۵ در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده‌اند.

مسجد آبی (مسجد سلطان احمد)

image آن چه که باید قبل از سفر به شهر استانبول بدانید

یادگار بزرگی که سلطان احمد برای پایتختش به جا گذاشت، مسجد زیبایی است که به خاطر تزیینات و رنگ کاشی‌های آن، مسجد آبی نامیده می‌شود. این مسجد بین سال‌های ۱۶۰۹ تا ۱۶۱۶ ساخته شده است و مثل مسجدالحرام، شش مناره دارد. فضای داخلی، عظمت بنا و تزیینات زیبای این مسجد باعث شده که یکی از بهترین نمونه‌های معماری عثمانی باشد. یکی از بهترین بخش‌های سفر به استانبول، قدم زدن در باغ‌های بین مسجد آبی و ایا صوفیه است. جایی که از آن می‌توانید شکوه و عظمت هر دو بنای زیبا را ببینید و از تماشای آن لذت ببرید.

پشت مسجد آبی، بازار Arasta Bazaar واقع شده است. این بازار مکانی فوق‌العاده برای خرید سوغات باکیفیت است. اگر دوست ندارید در بازار بگردید می‌توانید از موزه‌ی موزاییک Great Palace دیدن کنید که بین مسجد و بازار واقع شده است.

تماشا کنید: مسجد سلطان احمد، نگین مساجد استانبول

بازیلیکا سیسترن (Basilica Cistern)

image آن چه که باید قبل از سفر به شهر استانبول بدانید

بازیلیکا سیسترن یکی از شگفت‌انگیزترین جاذبه‌های گردشگری استانبول است. این تالار زیرزمینی بزرگ که ظاهری شبیه قصر دارد با ۳۳۶ ستون در ۱۲ ردیف نگه داشته شده است و در زمان‌های دور به عنوان یک آب‌انبار سلطنتی مورد استفاده قرار می‌گرفته است. ساخت این مجموعه‌ی بزرگ به دستور کنستانتین کبیر آغاز شده و در زمان ژوستینین یکم در قرن ششم میلادی به اتمام رسیده است. بسیاری از ستون‌های به کار رفته در ساخت این بنا از سازه‌های پیشین مورد استفاده قرار گرفته و دارای حکاکی‌های تزیینی دیدنی است. یکی از مشهورترین ستون‌های این مجموعه، ستون مدوزا نام دارد و گوشه‌ی شمال غربی بنا قرار گرفته است. سر مدوسا روی این ستون حکاکی شده است. مدوسا یا مدوزا در اساطیر یونان یکی از گورگون‌ها، دختر فورسیس و ستو و تنها فناپذیر در بین آن‌ها بود. او می‌توانست هر کس را که به چشمانش خیره می‌شد، تبدیل به سنگ کند. در سفر به استانبول بازدید از این مجموعه‌ی باشکوه را نباید از دست بدهید. ستون‌های این آب‌انبار به زیبایی تمام نورپردازی شده‌اند و انعکاس آنها در آب، تصویری فوق‌العاده می‌سازد که بسیار تماشایی است.

هیپودروم (Hippodrome)

تک فارس

image آن چه که باید قبل از سفر به شهر استانبول بدانید

ساخت این مجموعه‌ی باستانی به دستور سپتیموس سوروس در سال ۲۰۳ میلادی آغاز شده و در سال ۳۳۰ در زمان کنستانتین کبیر به پایان رسیده است. این مجموعه، یک مرکز عمومی در زمان بیزانس بوده و بازی‌های بزرگ، مسابقات مختلف و حتی نبردهای جناحی در آن انجام می‌شده است. امروزه چیز زیادی از این بنا برای دیدن باقی نمانده است فقط بخش‌هایی از دیوارهای بخش جنوبی هنوز پابرجا است. البته در منطقه‌ای که At Meydanı نام دارد و این هیپودروم در آن واقع شده، بناهای تاریخی زیادی به جا مانده است. از جمله یک فواره در بخش شمال غربی که توسط ویلیام دوم، پادشاه آلمان در سال ۱۸۹۸ به پادشاه عثمانی هدیه شده است. از دیگر آثار تاریخی این مجموعه می‌توان به ابلیسک مصری اشاره کرد؛ همچنین ستون مار که از دهلی توسط کنستانتیمن به این مکان منتقل شده و یک ابلیسک سنگی که در اصل پوششی برنزی و طلاکاری شده داشته که در سال ۱۲۰۴ توسط سربازان حاضر در جنگ صلیبی دزدیده شده است.

موزه‌ی باستان‌شناسی استانبول

image آن چه که باید قبل از سفر به شهر استانبول بدانید

این موزه‌ی ارزشمند و دیدنی، مجموعه‌های بی‌نظیری از آثار و صنایع دستی به جا مانده از قرون گذشته از ترکیه و سراسر خاور میانه را در اختیار دارد. آثار به نمایش در آمده در این موزه، هم از نظر تاریخی و هم از نظر مکانی، بسیار متنوع هستند. موزه دارای سه بخش است که هر سه بخش بسیار دیدنی هستند و نباید آن را از دست بدهید؛ یکی موزه‌ی شرق باستان، دیگری موزه‌ی باستان شناسی و عمارت کاشی‌کاری محمد دوم. در این عمارت، مجموعه‌ی شگفت‌انگیزی از هنر سرامیکی به نمایش درآمده است.

بازار بزرگ

image آن چه که باید قبل از سفر به شهر استانبول بدانید

گردشگران استانبول دوست دارند خرید کنند، از آثار تاریخی دیدن کنند و موزه‌های مختلف را ببینند. در بازاربزرگ استانبول، هر سه مورد را هم‌زمان و یکجا می‌توانید تجربه کنید. این بازار جایی است که حتما همه‌ی گردشگران استانبول برای یک بار هم که شده به آن سر می‌زنند. این بازار بزرگ سرپوشیده در حقیقت اولین مرکز خرید دنیا است، وسعتی برابر با یک محله‌ی بزرگ دارد و با دیوارهای ضخیم احاطه شده است. بازار بین دو مسجد Nure Osmanıye و Beyazıt قرار گرفته است. مسجد Beyazıt بین سال‌های ۱۴۹۸ تا ۱۵۰۵ ساخته شده و معماری آن از ایا صوفیه الهام گرفته است.

این بازار ۱۱ دروازه‌ی ورودی دارد. غرفه‌ها و مغازه‌های متعدد در اطراف راهروهای باریک قرار گرفته‌اند و هر چه که از صنایع دستی و سوغات تصور کنید می‌توانید در این غرفه‌ها و مغازه‌ها پیدا کنید. هر کسب و کاری، بخش مخصوص به خود دارد بنابراین پیدا کردن محصول مورد نظرتان از بین این همه مغازه و غرفه به سادگی امکان‌پذیر است.

برای خرید در بازار بزرگ استانبول به کجا برویم؟

www.takfars.ir

مسجد سلیمانیه

image آن چه که باید قبل از سفر به شهر استانبول بدانید

این مسجد بر فراز تپه‌ای مشرف به منطقه‌ی سلطان احمد واقع شده و یکی از متمایزترین و زیباترین نمادها و بناهای تاریخی استانبول است. این مسجد برای سلیمان محتشم و توسط معمار مشهور عثمانی خواجه معمار سنان آغا بین سال‌های ۱۵۴۹ تا ۱۵۷۵ ساخته شده است.

فضای داخلی این مسجد، زیر یک گنبد بزرگ ۵۳ متری به زیبایی تزیین شده است و به خاطر هماهنگی در اندازه‌ها و موزون و متناسب بودن بخش‌های مختلف، بسیار چشم‌گیر است. بیرون مسجد، یک باغ آرام وجود دارد که بخشی از آن به عنوان آرامستان مورد استفاده قرار گرفته است. در این آرامستان، مقبره‌ی سلطان سلیمان و همسرش خرم سلطان قرار دارد.

بازار ادویه (Mısır Çarşısı)

image آن چه که باید قبل از سفر به شهر استانبول بدانید

در بازار ادویه می‌توانید انواع خوراکی‌های ترکیه را پیدا کنید. علاوه بر انواع ادویه در این بازار میوه‌های خشک، آجیل، سبزیجات معطر و گیاهان دارویی به فروش می‌رسد. هزینه‌ی ساخت این بازار از مالیاتی که از محصولات ساخت مصر در زمان عثمانی جمع آوری شده بود، تامین شده است. به همین دلیل است که نام ترکی این بازار به معنای بازار مصری است.

بازار ادویه یکی از جاذبه‌های گردشگری مهم و پرطرفدار استانبول است. در برخی از ساعات روز، بسیار شلوغ می‌شود و گردشگران، دسته دسته از قایق‌های توریستی پیاده می‌شوند و در بازار به گشت و گذار مشغول می‌شوند. برای اینکه از شلوغی جمعیت دور بمانید بهتر است که قبل از ساعت ۱۱ صبح یا بعد از ۴ بعدازظهر برای سر زدن به این بازار وقت بگذارید.

درست در کنار ورودی اصلی بازار، مسجدی به نام مسجد نو (Yeni Camii) وجود دارد که ساخت آن در سال ۱۶۱۵ آغاز شده و در سال ۱۶۶۳ به پایان رسیده است. هنگام گشت و گذار در بازار، بد نیست به این مسجد هم سر بزنید و از کاشی‌کاری‌های زیبای فضای داخلی آن لذت ببرید.

کاخ دلمه باغچه (Dolmabahçe)

T A K F A R S

image آن چه که باید قبل از سفر به شهر استانبول بدانید

کاخ مجلل و باشکوه دلمه باغچه، یکی از بهترین نمونه‌های تاثیر تزیینات و معماری اروپایی بر معماری دوران امپراتوری عثمانی در قرن نوزدهم میلادی است. این کاخ به دستور سلطان عبدالمجید اول در سال ۱۸۵۴ ساخته شده است تا به جای کاخ توپ‌قاپی، اقامتگاه اصلی سلطان و خانواده‌اش باشد.

باغ‌های حوالی کاخ با حوض‌ها، فواره‌ها و باغچه‌های گل زیبا تزیین شده‌اند. فضای داخلی کاخ ترکیبی از سبک‌های روکوکو، باروک، نئوکلاسیک و المان‌های عثمانی است و با شمعدان‌ها و چلچراغ‌های بزرگ و باشکوه، وسایلی به سبک فرانسوی و نقاشی‌های دیواری خیره‌کننده مزین شده است.

کلیسای چورا (Chora Church)

image آن چه که باید قبل از سفر به شهر استانبول بدانید

چورا در زبان یونانی به معنای کشور است و این کلیسای زیبا در اصل کلیسای سنت چورا نامیده می‌شود. کلیسا بیرون از دیوارهای شهر قسطنطنیه و احتمالا در قرن پنجم هجری ساخته شده است. البته بنایی که امروزه قابل مشاهده است، بنای بازسازی شده در قرن ششم است. این کلیسا که امروزه به موزه تبدیل شده، سراسر دنیا به خاطر موزاییک‌های قرن چهاردهمی مشهور است. نقاشی‌های دیواری رسم شده بر دیوارها و گنبد بنا بسیار دیدنی و جالب توجه است.

موزه‌ی هنر ترکی و اسلامی

image آن چه که باید قبل از سفر به شهر استانبول بدانید

این موزه در کاخ ابراهیم پاشا، وزیر اعظم سلطان سلیمان واقع شده است. این موزه یکی از مهم‌ترین جاذبه‌های استانبول است که اگر به تاریخ عثمانی و هنر اسلامی علاقه دارید، بازدید از آن را به هیچ وجه نباید از دست بدهید. مجموعه‌ی وسیعی از فرش در این موزه نگهداری می‌شود که به زعم بسیاری از کارشناسان، بهترین مجموعه‌ در نوع خود در تمام دنیا است. علاوه بر فرش‌هایی از ترکیه، فرش‌هایی از منطقه‌ی قفقاز و ایران هم در این مجموعه وجود دارد. آثار سرامیکی، خوشنویسی و منبت‌کاری از قرن نهم تا نوزدهم میلادی، بخش دیگری از آثار این موزه را تشکیل می‌دهند.

ایا صوفیه‌ی کوچک (Küçük Aya Sofya)

تک فارس www.takfars.ir

image آن چه که باید قبل از سفر به شهر استانبول بدانید

پادشاه ژوستینین قبل از اینکه ایا صوفیه را بسازد برای امتحان کردن ساختار و معماری مد نظرش، یک نمونه‌ی کوچک از آن را ساخت. نام اصلی این بنا کلیسای سنت سرژیوس و باخوس بود اما به مرور زمان به دلیل شباهت به ایاصوفیه، نام جدیدی پیدا کرد: ایاصوفیه‌ی کوچک. در دوران حکومت عثمانی، این کلیسا به مسجد تبدیل شده و امروزه هنوز هم به عنوان مسجد مورد استفاده قرار می‌گیرد. گرچه بخش‌های مختلف این بنا به عظمت و شکوه مساجد دیگر استانبول نیستند اما به خوبی مرمت و بازسازی شده‌اند و ارزش دیدن دارند. در باغ‌های آرام اطراف مسجد می‌توانید استراحت کنید و فنجانی چای بنوشید.

مسجد رستم پاشا

بدون شک، یکی از زیباترین مساجد استانبول، مسجد رستم پاشا است که با زیباترین کاشی‌کاری‌ها تزیین شده است. گرچه مسجد آبی شکوه و عظمت خاصی دارد و توجه هر گردشگری را جلب می‌کند، فضای داخلی و دیواره‌های بیرونی این مسجد هم که به زیبایی با کاشی‌های دست ساز آبی و قرمز و سبز تزیین شده‌اند، جلوه‌ی دیگری دارند.

یکی از ویژگی‌های مثبت این مسجد این است که چون کمتر از دیگر مساجد استانبول مشهور است، می‌توانید به راحتی بدون ازدحام جمعیت گردشگران، در آن بگردید و از تماشای زیبایی هنر دست هنرمندان لذت ببرید.

قلعه‌ی یدیکوله (Yedikule Fortress)

image آن چه که باید قبل از سفر به شهر استانبول بدانید

با وجود اینکه مسیر دسترسی به این قلعه کمی دشوار است اما ارزش دیدن دارد. این قلعه در قرن پنجم میلادی توسط تئودئوس دوم ساخته شده و بخش‌های جنوبی دیواره‌ی دفاعی قسطنطنیه را تشکیل می‌داده است. طاق بزرگ این قلعه با نام Porta Aurea به معنای دروازه‌ی طلایی مشهور است چرا که درهای این دروازه طلاکاری شده بوده است. وقتی عثمانی‌ها شهر را تصرف کردند، از این قلعه به عنوان یک دژ نظامی و بعدها به عنوان زندان و محل اعدام استفاده می‌کردند. قلعه‌ی یدیکوله در سال‌های اخیر بازسازی شده است و اکنون گردشگران می‌توانند از برج‌های آن بالا بروند و چشم‌اندازهایی از مناطق اطراف و دریای مرمره را تماشا کنند.

برج گالاتا (Galata Tower)

این برج در قرن چهاردهم ساخته شده و یکی از قابل تشخیص‌ترین و متمایزترین بناهای نمادین استانبول است. از بالای تراس این برج، چشم‌اندازهای زیبا و ۳۶۰ درجه‌ای از شهر را تماشا خواهید کرد.

Tak Fars

گالری استانبول مدرن (Istanbul Modern)

استانبول فقط در جاذبه‌های تاریخی و آثار باستانی خلاصه نمی‌شود. این گالری هنری مدن، مجموعه‌ی بی‌نظیری از هنر مدرن ترکیه را به نمایش می‌گذارد. در تمام طول سال، نمایشگاههای مختلفی از آثار بهترین هنرمندان ترک و هنرمندان بین‌المللی در این گالری برپا می‌شود. اگر از علاقه‌مندان به هنر هستید و دوست دارید با آثار هنرمندان این کشور آشنا شوید حتما برای سر زدن به این گالری برنامه‌ریزی کنید. موقعیت جغرافیایی این گالری که درست در تنگه‌ی بسفر قرار دارد یکی از ویژگی‌های متمایز آن است. یه کافه‌ی زیبا با چشم‌اندازهای زیبایی از دریا در این مجموعه وجود دارد که بهترین مکان برای استراحت و تماشای مناظر اطراف است.

موزه‌ی هنری پرا (Pera Museum)

مشهورترین گالری هنری استانبول، موزه‌ی زیبای پرا است. علاقه‌مندان به هنر برای تماشای بهترین آثار نقاشی به جا مانده از دوران عثمانی به این موزه سر می‌زنند. علاوه بر نقاشی، آثار و صنایع دستی دیگری از همین دوران، در موزه نگهداری می‌شود از جمله اشیای سرامیکی. علاوه بر این، در تمام طول سال نمایشگاه‌های متعددی در موزه برپا می‌شود که محل نمایش بهترین آثار از بزرگترین نام‌های دنیا است.

خیابان استقلال و میدان تقسیم

خیابان استقلال یک خیابان خرید مدرن و شلوغ است که علاوه بر فروشگاه و مراکز خرید، تعداد زیادی رستوران و کافه دارد. قسمت پایینی این خیابان از طریق قدیمی‌ترین خط آهن زیرزمینی دنیا از نزدیکی برج گالاتا قابل دسترسی است. این خط آهن Tünel نام دارد و در سال ۱۸۷۵ ساخته شده است. از میدان تقسیم، خیابان جمهوری شروع می‌شود که اطراف آن هتل، رستوران، فروشگاه و مراکز توریستی متعدد وجود دارد. در سمت شرقی مسیر بعد از میدان، پارک Maçka Park واقع شده است که میزبان موزه‌ی نظامی است؛ موزه‌ای که بازدید از آن به خصوص برای دوستداران تسلیحات نظامی و تاریخ تسلیحات، خالی از لطف نیست.

نواحی اطراف خیابان استقلال، میزبان تعداد زیادی کلیسا و بناهای اداری قدیمی است که نماهای مزین و زیبایی دارند. در همین نزدیکی موزه‌ی معصومیت اورهان پاموک واقع شده است. اورهان پاموک مشهورترین نویسنده‌ی ترکیه است که برنده‌ی جایزه‌ی نوبل ادبیات شده است. اورهان پاموک، این موزه را در ارتباط با رمان خود موزه معصومیت که با همین نام منتشر شده تأسیس کرده است. رمان و موزه که بر محور داستان زندگی دو خانواده در استانبول قرار گرفته به موازات هم خلق شده‌اند. در تاریخ ۱۷ می ۲۰۱۴ این موزه، جایزه‌ی موزه سال اروپا را از آن خود کرد. در سفر به استانبول بازدید از این موزه‌ی دیدنی و حیرت‌انگیز را از دست ندهید.

‌‌اسکودار (Üsküdar)

image آن چه که باید قبل از سفر به شهر استانبول بدانید

ساحل آسیایی استانبول به راحتی از طریق فرابر از اسکله‌ی Eminönü در کنار تنگه‌ی بسفر قابل دسترسی است. در جزیره‌ای کوچک در نزدیکی ساحل آسیایی برجی به نام برج دختر (Kiz Kulesi) واقع شده است که ۳۰ متر ارتفاع دارد. در این منطقه، مساجد قدیمی، خیابان‌های باریک و خانه‌های قدیمی چوبی وجود دارد. این بناهای دیدنی بین اسکله و آرامستان واقع شده‌اند.

تکفارس آی آر

این شهر که در زمان‌های دور با نام Chrysopolis خوانده می‌شد، یکی از اولین سکونت‌گاه‌های یونانیان در بسفر بود. موقعیت این شهر به صورتی است که احتمال حمله به آن بیشتر بود نسبت به قسطنطنیه که دیوارهای دفاعی و موقعیت مکانی امن‌تری داشت. اما همین قرار گرفتن در معرض مسیرهای مختلف باعث شده بود که از نظر اقتصادی اهمیت زیادی داشته باشد. تا سال ۱۸۰۰، اینجا پایانه‌ای برای کاروان‌های تجاری بود که کالاهای ارزشمند خود را از شرق به قسطنطنیه و از آنجا به اروپا می‌بردند. یکی از دیدنی‌های این منطقه، مسجد مهرماه سلطان است. این مسجد به دستور سلطان سلیمان در سال ۱۵۴۷ برای دخترش مهرماه سلطان ساخته شده است. یکی دیگر از دیدنی‌های این منطقه، مسجد Yeni Valide است که در قرن هجدهم به دستور سلطان احمد سوم ساخته شده است.

برای سر زدن به جاذبه‌های گردشگری استانبول، بهتر است کجا اقامت کنیم؟

برای اینکه به برترین و مشهورترین جاذبه‌های گردشگری استانبول به راحتی دسترسی داشته باشید، بهترین مکان برای اقامت منطقه‌ی شهر قدیم استانبول یا سلطان احمد است. در این منطقه با بیشتر جاذبه‌های تاریخی شهر فقط چند دقیقه پیاده فاصله دارید. مسجد آبی، کاخ توپ‌قاپی و ایاصوفیه کمتر از ۵ دقیقه پیاده با هم فاصله دارند. هتل‌های زیادی در این منطقه وجود دارند که چشم‌اندازهای زیبایی از این جاذبه‌ها و تصاویر حیرت‌انگیزی از بسفر را به نمایش می‌گذارند.

برای رفتن به مناطق دیگر شهر هم مشکلی نخواهید داشت چون وسایل حمل و نقل عمومی در شهر به وفور وجود دارد. یکی دیگر از مکان‌های محبوب برای اقامت در استانبول، حوالی برج گالاتا و منطقه‌ و میدان تقسیم است. در ادامه با تعدادی از بهترین هتل‌ها و مراکز اقامتی استانبول آشنا می‌شویم که برای سر زدن به جاذبه‌های شهر، موقعیت مکانی مناسبی دارند.

هتل‌های لوکس

هتل چهار فصل استانبول در منطقه‌ی سلطان احمد در یک ساختمان قدیمی نئوکلاسیک واقع شده است و چند دقیقه پیاده تا مسجد آبی، کاخ توپ‌قاپی و ایاصوفیه فاصله دارد. بوتیک هتل وایت هاوس (White House Hotel Istanbu) دکوراسیونی به سبک عثمانی دارد و در چند قدمی مهم‌ترین جاذبه‌های گردشگری استانبول قرار گرفته است. کسانی که دوست دارند در شلوغی و هیجان منطقه‌ی تقسیم اقامت کنند، هتل Grand Hyatt یک انتخاب عالی است که چند دقیقه پیاده تا میدان تقسیم فاصله دارد.

هتل‌های میان رده

هتل مجلل Orient Express یک هتل میان‌رده‌ی عالی در نزدیکی جاذبه‌های گردشگری مهم سلطان احمد است و در نزدیکی ایستگاه قطار Sirkeci قرار دارد. یکی دیگر از هتل‌های این منطقه، هتل Osmanhan است که چشم‌انداز زیبایی از بسفر دارد. در قلب محله‌ی تقسیم، هتل Mercure Istanbul Taksim آرامش مدرن را در نزدیکی میدان تقسیم و خیابان استقلال برای مهمانان خود فراهم می‌کند. خیابان استقلال یکی از مهم‌ترین خیابان‌های شهر است که اطراف آن را کافه‌ها، بوتیک‌ها و کتابفروشی‌ها احاطه کرده‌اند.

هتل‌های ارزان

اگر می‌خواهید سفرتان ارزان تمام شود، بوتیک هتل Aybar در قلب منطقه‌ی سلطان احمد، انتخاب خوبی به خصوص برای خانواده‌ها است. هتل Peninsula فقط چند دقیقه با مسجد آبی فاصله دارد و هتل Apricot یکی دیگر از هتل‌های ارزان و محبوب استانبول است که در نزدیکی جاذبه‌های گردشگری مهم و بهترین آثار تاریخی این شهر واقع شده است.

تک فارس

رژیم غذایی

آشپزی ترکیه بسیار متنوع و لذیذ است و به خاطر ویژگی‌های منحصربه‌فردش در سراسر دنیا مشهور است. استانبول، شهری آمیخته از فرهنگ‌ها و سنن متفاوت است که هر کدام تاثیراتی غیر قابل انکار بر آشپزی این شهر گذاشته‌اند. در سفر به این شهر، غذا خوردن در رستوران‌های زنجیره‌ای فست فود را فراموش کنید و بهترین غذاهای محلی ترکیه را امتحان کنید. در رستوران‌های استانبول، انتخاب‌های متعددی پیس روی شما است. بنابراین بد نیست که قبل از سفر با چند غذای محلی و اصیل استانبول آشنا شوید تا در رستوران سردرگم نشوید.

صبحانه‌ی ترکی

عادات غذایی اهالی ترکیه در وعده‌ی صبحانه با اروپایی‌ها متفاوت است. در ترکیه معمولا چای جایگزین قهوه می‌شود. گوجه و خیار خرد کرده هم یکی دیگر از اجزای یک صبحانه‌ی مفصل ترکی است. معمولا از نان سفید به عنوان نان صبحانه استفاده می‌کنند. البته اخیرا با گسترش پیدا کردن رژیم‌های غذایی سالم، استفاده از غلات دیگر مثل چاودار برای تهیه‌ی نان رواج پیدا کرده است. پنیر سفید، زیتون سبز و سیاه، کره، خامه، عسل، مربا، املت یا نیمرو از دیگر اجزای یک صبحانه‌ی ترکی هستند. این صبحانه‌ی کامل و لذیذ را حتما در نواحی ساحلی بسفر امتحان کنید.

Menemen (املت ترکی)

image آن چه که باید قبل از سفر به شهر استانبول بدانید

این غذای لذیذ در واقع نوعی املت به سبک ترکی است. برای تهیه‌ی آن از پیاز سرخ شده، فلفل و گوجه استفاده می‌کنند. زمانی که این مواد پخت، تخم مرغ، سبزیجات معطر و ادویه به آن می‌زنند. یک غذای ساده و ارزان که تهیه‌ی آن بسیار راحت است و طعمی لذیذ و اعتیادآور دارد. اهالی این کشور معمولا املت را برای وعده‌ی صبحانه می‌خورند. نام این غذا با توجه به منطقه‌ی Menemen در ازمیر نام‌گذاری شده است. گوجه ماده‌ی اصلی تشکیل‌دهنده‌ی این غذا در ابتدا یعنی در دهه‌ی ۱۹۲۰ فقط در این منطقه پرورش داده می‌شد.

این غذا گرچه بسیار ساده به نظر می‌رسد اما با افزودن مواد مختلف می‌توان در آن تنوع ایجاد کرد. مثلا گاهی در تهیه‌ی آن از پنیر، گوشت چرخ کرده، قارچ، سوسیس و حتی مرغ و بادمجان هم استفاده می‌کنند.

مزه

image آن چه که باید قبل از سفر به شهر استانبول بدانید

www.takfars.ir

مزه در واقع نوعی پیش‌غذا است. در رستوران‌های سنتی، پیشخدمت با یک سینی بزرگ از انواع متنوع مزه سر میز شما می‌آید و شما این امکان را دارید تا از میان این همه طعم متنوع و جدید، هر کدام را که خواستید انتخاب کنید. نان برشته تکمیل‌کننده‌ی انواع مزه است. از مشهورترین و رایج‌ترین انواع مزه می‌توان موارد زیر را نام برد:

بادمجان کبابی و ماست (Patlıcan Ezmesi)

سالاد بادمجان کبابی (Patlıcan Salatası)

بادمجان سرخ شده با سس گوجه (Şakşuka)

دیپ ماست نعنایی (Haydari)

کباب Kuyu Kebabı

image آن چه که باید قبل از سفر به شهر استانبول بدانید

این کباب در اصل متعلق به شهر Kastamonu در منطقه‌ی غرب دریای سیاه است. نام این کباب را با توجه به سبک پختن آن انتخاب کرده‌اند. کلمه‌ی kuyu به معنای گودال است. در اصل برای تهیه‌ی این غذا گوسفند یا بره‌ی کامل را بدون اعضای داخلی بدن داخل گودال و روی زغال می‌پزند. برای عطر دادن به این غذا از شاخه‌های درخت کاج استفاده می‌کنند.

اسکندر کباب (Iskender Kebap)

image آن چه که باید قبل از سفر به شهر استانبول بدانید

T A K F A R S

برای تهیه‌ی این کباب هم مثل بسیاری از انواع کباب، قطعات گوشت را می‌کوبند با مواد مختلف طعم‌دار می‌کنند، به سیخ می‌کشند و روی آتش کباب می‌کنند. قطعات کوچک کباب را با نان پیده نوعی نان شبیه پیتا سرو می‌کنند. این نان‌ها با کره و سس گوجه پوشانده می‌شوند.

در کنار این غذا ماست هم قرار می‌دهند و می‌توانید از کره و سس گوجه‌ی بیشتری برای طعم دادن به غذا استفاده کنید.

آدانا کباب (Adana Kebap)

image آن چه که باید قبل از سفر به شهر استانبول بدانید

اگر از علاقه‌مندان به غذاهای گوشتی هستید، این غذا را در سفر به استانبول باید امتحان کنید. نام این کباب با توجه به شهر آدانا در جنوب شرقی ترکیه نام‌گذاری شده است. مواد تشکیل دهنده‌ی این غذا محدود است و البته مراحل آماده سازی و پخت آن مخصوص است. برای تهیه‌ی آن از گوشت گوسفند و دنبه استفاده می‌کنند. به طور سنتی این گوشت باید از گوسفند نر زیر یک سال تهیه شود. گوسفند مورد نظر باید در محیط طبیعی رشد کرده باشد و از مواد طبیعی تغذیه کرده باشد. بعد از طی مراحل تمیز کردن و آماده‌سازی گوشت، آن را با ادویه‌ها و سبزیجات معطر محلی طعم‌دار و سپس کباب می‌کنند. این کباب را با نان لواش و پیاز و گوجه و فلفل کبابی سرو می‌کنند.

Lüfer

image آن چه که باید قبل از سفر به شهر استانبول بدانید

ماهی یکی از رایج‌ترین و محبوب‌ترین غذاها در ترکیه است. در سفر به استانبول حتما انواع ماهی و غذاهای دریایی را امتحان کنید. اگر می‌خواهید از بین انواع ماهی یکی را انتخاب کنید، لوفر را در نظر بگیرید. لوفر از خانواده‌ی آبی‌ماهی است که معمولا بزرگ است و طعمی بسیار لذیذ دارد. تمیز کردن و خوردن این ماهی بسیار راحت است. اگر به انواع ماهی و غذای دریایی علاقه دارید، ماهی لوفر را باید امتحان کنید.

Mantı

image آن چه که باید قبل از سفر به شهر استانبول بدانید

تک فارس www.takfars.ir

این غذا که گاهی راویولی ترکی نامیده می‌شود، یک غذای داغ است که آن را با ماست سرد و سیر سرو می‌کنند. این غذا در واقع نوعی دامپلینگ است، یعنی خمیری که با مواد دلخواه پر و سپس پخته می‌شود. خمیر را به راحتی با آرد و آب و نمک تهیه می‌کنند. گاهی برای طعم دادن به آن از تخم مرغ هم استفاده می‌کنند. هر چقدر خمیر نازک‌تر باشد، غذا حرفه‌ای تر پخته شده است. مواد داخلی این دامپلینگ‌ها مخلوطی از گوشت چرخ کرده، پیاز و نمک و فلفل است.

البته این روزها همین غذا را با موادی متنوع از جمله سالمون، اسفناج و مرغ هم می‌توانید سفارش دهید. دامپلینگ‌ها را پس از پر کردن در آب، یا سس گوجه می‌پزند یا در کره سرخ می‌کنند. همراه با غذا معمولا ماست، سیر یا سس گوجه‌ی پخته شده با کره سرو می‌کنند. به دلخواه از انواع ادویه برای طعم دادن به این غذا استفاده می‌کنند.

کونفه (Künefe)

image آن چه که باید قبل از سفر به شهر استانبول بدانید

کونفه که در زبان عربی به آن کنافه می‌گویند، یک شیرینی عربی است که با پنیر تهیه می‌شود. برای تهیه‌ی آن، پنیر بدون نمک را بین دو لایه کادایف قرار می‌دهند. کادایف رشته‌های نازک خمیر است. این شیرینی را گرم سرو می‌کنند چون باید تازه پخته و با شربت طعم‌دار شود.

این دسر ترکی، رنگ کهربایی دارد و برای تزیین آن از پودر پسته استفاده می‌کنند. پنیر بین دو لایه‌ی کادایف آب می‌شود و بافت و طعمی متفاوت ایجاد می‌کند. نرمی پنیر در کنار تردی کادایف، ترکیبی فوق‌العاده است که باید آن را امتحان کنید.

باقلوا

image آن چه که باید قبل از سفر به شهر استانبول بدانید

باقلوا یکی از بهترین دسرهای ترکی است که در ایران هم بسیار محبوب است. مواد اصلی تشکیل‌دهنده‌ی آن عبارت است از خمیر فیلو، انواع مغزها و شربت. تهیه‌ی این دسر بسیار ساده است و البته به دقت و مهارت هم نیاز دارد. خمیر آن باید نازک باشد. انواع مغزها در تهیه‌ی این شیرینی به کار می‌رود که عبارت‌اند از گردو، فندق و پسته که در هر منطقه‌ای با منطقه‌ی دیگر متفاوت است.

مغزها را بین خمیر قرار می‌دهند، آنها را با کره می‌پوشانند و بعد از پخته شدن روی آن شربت می‌ریزند.

تک فارس آی آر

Kuru Fasulye، خوراک لوبیا

image آن چه که باید قبل از سفر به شهر استانبول بدانید

شاید فکر کنید خوراک لوبیا چشم بلبلی غذایی بسیار ساده است و جایگاهی در فهرست بهترین غذاهای محلی ندارد. اما بافت و طعم متفاوت این خوراک باعث شده که در این لیست قرار بگیرد. برای تهیه‌ی این غذا از کره، گوجه یا رب گوجه و لوبیا استفاده می‌کنند. ممکن است برای تهیه‌‌ی آن، گوشت هم به کار ببرند یا از بسطرمه (گوشت ادویه زده‌ی دودی گاو) استفاده کنند.

محصولات معتبر
محصولات معتبر